Recensie

Debuut Theo Maassen is een komedie van het ongemak

Komedie Het verdienstelijke speelfilmdebuut van Theo Maassen is in zekere zin een zelfportret van de cabaretier.

Christine de Boer en Bruno Vanden Broecke in Billy.

De juryleden van de talentshow So You Think You’re Funny, onder wie Paul de Leeuw, vinden het optreden van buikspreker Gerard en zijn pop Billy maar „een gedateerde act”. Een ontdane Gerard valt met zijn pop daarna De Leeuw aan. Tien jaar later trekt het duo volle zalen, waarbij Billy sterallures krijgt. Het leidt tot een identiteitscrisis bij Gerard. Leeft hij in de schaduw van Billy? De situatie wordt onhoudbaar als voetbalvrouw Belinda verliefd wordt op Billy – „Bel me snel, ik word geil van jou” – terwijl Gerard meer ziet in zijn nieuwe buurvrouw Merel, een verpleegster.

Billy is het speelfilmdebuut van cabaretier Theo Maassen, die al sinds Minoes (2001) als acteur in talloze Nederlandse films opdook. Oorspronkelijk is Billy een Telefilm, bedoeld voor vertoning op televisie, maar elk jaar worden uit die reeks wel een of twee films uitverkoren voor een zelfstandige bioscooprelease.

In zekere zin is de mede door Sander van Opzeeland geschreven film een zelfportret van Maassen. Waarbij de beledigende Billy staat voor zijn ontregelende, politiek incorrecte kant, en de empathische Gerard voor zijn gevoelige kant. Billy is de yin, Gerard de yang. Het gaat dan ook mis als de balans verstoord wordt door zowel Merel en Belinda als Gerard zelf („ik ben geen sukkel”), die op zoek gaat naar wie hij, los van Billy, eigenlijk is. Dus gaat hij solo het theater in, met „wazige kutliedjes”.

Billy is een komedie van het ongemak, waarbij niet alleen de racistische en seksistische Billy voor ongemak zorgt maar ook de onzekere Gerard. Tijdens een diner met Belinda is hij zo sociaal onhandig dat hij wel moet terugvallen op Billy om de avond te redden.

Billy is een verdienstelijk debuut, met naast wat gemakkelijke grappen ook veel amusante situaties die door de collega-komieken die Maassen castte feilloos worden uitgevoerd.

    • André Waardenburg