Iemand om op te letten in 2018: Han Busker

De wereld in 2018 De voorzitter van vakbond FNV moet kiezen: samenwerken met of actievoeren tegen het kabinet.

Vakbondsleider Han Busker is nog maar krap een jaar voorzitter van de grootste vakbond van Nederland. Dit jaar staat hij voor een belangrijke keuze: gaat de FNV compromissen sluiten met het kabinet of ertegen protesteren?

Rutte III wil Buskers steun voor nieuwe regels over zzp’ers, ontslag, doorbetaling bij ziekte en pensioenen. Op al die onderwerpen zijn veranderingen aangekondigd in het regeerakkoord.

Omdat de coalitie krappe meerderheden heeft in de Tweede en Eerste Kamer, is de behoefte van minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken, D66) aan brede maatschappelijke steun extra groot. Daarom wil hij akkoorden sluiten met werkgevers en vakbonden.

Nu al is duidelijk dat de FNV een hoge prijs vraagt voor zijn steun. De vakbond eiste begin december dat het kabinet iets moet doen tegen de snel stijgende AOW-leeftijd. Alleen dan werkt de bond mee aan het nieuwe pensioen dat Koolmees wil invoeren.

En het regeerakkoord moet fors worden veranderd om de bonden überhaupt te laten aanschuiven aan de onderhandelingstafel, zeiden de vakbonden FNV en CNV eerder.

Bij de werkgeverslobby wordt betwijfeld of Busker wel een compromis wíl sluiten. Hij lijkt uitstekend te kunnen samenwerken met de linkse partijen SP, GroenLinks en PvdA, die op sociaal-economische thema’s samen optrekken in hun oppositie tegen het kabinet.

Het FNV-bestuur is volgens ingewijden wel degelijk bereid om compromissen te sluiten. Maar het eindresultaat moet wel met overtuiging aan de leden gepresenteerd kunnen worden. De ‘scherpe randjes’ van het regeerakkoord halen is niet genoeg, klinkt het binnen de bond.

Lees ook: Na hoge eis van FNV is pensioenakkoord ver weg
    • Christiaan Pelgrim