Opnieuw veel incidenten tijdens jaarwisseling

In Den Haag en Utrecht kwamen tientallen meldingen binnen van autobranden.

Foto Robin Utrecht/ANP

De hulpdiensten hadden ook dit jaar tijdens Oud en Nieuw hun handen vol. Tijdens de jaarwisseling was het met name in de grote steden onrustig. Het aantal incidenten was op veel plaatsen vergelijkbaar met vorig jaar.

In Amsterdam was het onrustig door meerdere vechtpartijen. Toch sprak het politiekorps Amsterdam van een “redelijk rustige jaarwisseling”. Het aantal brandjes en ambulanceritten lag lager dan vorig jaar. Wel werden in Amsterdam 43 aanhoudingen verricht ten opzichte van 32 arrestaties vorig jaar.

In de omgeving Den Haag kwamen zo’n veertig meldingen binnen van autobranden, ongeveer evenveel als vorig jaar. Er werden 98 aanhoudingen verricht maar niet voor grote incidenten. Twee personen werden opgepakt omdat zij politieagenten met vuurwerk bekogelden.

Minder brandmeldingen in Utrecht

Ook in Utrecht was het mede door autobranden onrustig, al waren het er minder dan vorig jaar. De brandweer rukte uit voor 20 autobranden, vorig jaar waren dat er 34. Volgens RTV Utrecht was er bij veel incidenten sprake van opzet. Onder meer in de wijk Kanaleneiland vatten meerdere auto’s vlam. Het totaal aantal brandmeldingen lag in Utrecht dit jaar lager: 183 ten opzichte van de 333 branden vorig jaar.

De Mobiele Eenheid (ME) moest ingrijpen bij een vechtpartij vlak bij station Utrecht Zuilen. Een tweetal werd uit een café gezet en begon op straat te vechten. Meer omstanders sloten zich aan bij de vechtpartij waardoor de ME de groep uiteindelijk uit elkaar moest halen. Hierbij werd een aanhouding verricht, meldt de politie.

Vuurwerk naar hulpdiensten

In Rotterdam werd al vroeg op de avond met vuurwerk gegooid naar hulpdiensten. De vrijwillige brandweer reageerde in de wijk Bloemhof op een melding van een brandende scooter. Eenmaal ter plaatse werden hulpverleners door een groep van twintig mensen bekogeld met vuurwerk. Later op de avond en gedurende de nacht waren er geen grote bijzonderheden, laat de politie weten. In de omgeving Rotterdam verrichte de politie negentig arrestaties. Dat aantal lag een jaar eerder nog veel hoger.

In Spijkenisse, bij Rotterdam, werd een tweetal aangehouden in verband met de vondst van een mortier in een regenpijp en het explosief moest worden ontmanteld. Naar aanleiding van de vondst van het vuurwerkexplosief doorzocht de politie een woning waarbij nog eens tweehonderd kilo zelfgemaakt vuurwerk werd aangetroffen.

Twitter avatar Politie_Rdam Politie Rotterdam eo Politie en brandweer hebben vannacht een niet ontplofte mortier ontmanteld aan het #Kikkerveen in #Spijkenisse. Twe… https://t.co/zKJEyuOWLs

In Eindhoven ontstond ravage nadat een zwaar explosief, vermoedelijk zeer zwaar en illegaal vuurwerk, tot ontploffing werd gebracht. Aan de Uniastate sprongen van minstens drie woningen de ramen stuk en één bewoonster raakte gewond aan haar hoofd door rond vliegend glas. De politie is op zoek naar getuigen.

Gaslekken

Aan het begin van de avond werden in Groningen uit voorzorg negentig woningen ontruimd vanwege een gaslek. Het lek was ontstaan nadat er in de plaats Hoogezand zwaar vuurwerk in een put was gegooid. Het gas stroomde via het riool woningen binnen. Bewoners konden om 2.00 uur terugkeren naar hun huizen. Ook in Zeeland ontstond een gaslek door vuurwerk dat in het riool was gegooid: in het plaatsje Kattendijke zat een deel van de bewoners een gedeelte van de avond daardoor zonder gas.

Gewonden

Door het vuurwerk raakten ook feestvierders gewond. In het Oogziekenhuis in Rotterdam werden acht mensen binnengebracht met oogletsel, in zes gevallen is het letsel blijvend. Drie van hen waren omstanders die geraakt werden door vuurwerk.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) concludeerde in december in een onderzoeksrapport dat er een verbod moet komen op vuurwerk dat veel letsel kan veroorzaken. Jaarlijks zijn er zo’n 11.000 incidenten tijdens de jaarwisseling, stelde het OVV. Vooral de verstoring van de openbare orde tijdens de jaarwisseling is een “hardnekkig” probleem.

Lees ook: Politie pleit voor verbod op knalvuurwerk

Vorige week waarschuwde het Openbaar Ministerie dat het gooien van zwaar vuurwerk naar personen bestraft kan worden als poging tot doodslag.

Ingestort balkon

In Arnhem raakten feestgangers gewond doordat in het Spijkerkwartier, nabij het centrum, een balkon van een woning instortte. Tien personen maakten daardoor een val van drie meter, aldus de brandweer. Ambulancepersoneel kon enkele gewonden ter plekke helpen, een aantal moest in het ziekenhuis worden behandeld.

Twitter avatar brandweerGM brandweerGM Arnhem, Kastanjelaan. Balkon met 10 personen erop stort naar beneden. Enkele gewonden. Diverse ambulance zorgen voor de gewonden^wtw

Vuurwerkshows

De Nationale Vuurwerkshows verliepen relatief rustig. Zo’n 9.000 mensen kwamen af op de vuurwerkshow in Amsterdam bij het Java-eiland en in Den Haag keken naar schatting 15.000 bezoekers naar de show bij de Hofvijver.

Veruit de grootste vuurwerkshow had plaats in Rotterdam: zo’n 60.000 toeschouwers zagen bij de Erasmusbrug het Nationaal Vuurwerk. Wel werden vanwege de harde wind de show in Amsterdam aangepast en gingen twee kleinere shows nabij Den Haag niet door.

    • Maartje Geels