Tien doden bij protesten Iran

Duizenden Iraniërs demonstreren al vier dagen tegen de ongelijkheid in het land. Het zijn de grootste demonstraties in Iran sinds 2009.

Een vrouw demonstreert bij de Universiteit van Teheran. Foto AFP Photo/STR

Bij de anti-regeringsprotesten in Iran zijn zeker tien mensen om het leven gekomen. Dat heeft de Iraanse staatstelevisie maandag gemeld, zo schrijft persbureau AP. Volgens de staatszender zijn demonstranten omgekomen die probeerden politiebureaus en militaire legerbasissen over te nemen.

Twee demonstranten kwamen zondag bij de demonstraties om het leven in Izeh, in het zuiden van het land. Ook zouden daar mensen gewond zijn geraakt. Een Iraans parlementslid verklaarde maandag dat er inderdaad is geschoten, maar dat het onduidelijk is of de politie, of demonstranten hiervoor verantwoordelijk zouden zijn.

Zondag zouden twee andere demonstranten gedood zijn in de plaats Dorud. Via social media werd zondag gezegd dat twee demonstranten doodgeschoten zouden zijn door de politie, maar dit is niet bevestigd door autoriteiten.

Lees ook: Zeldzaam straatprotest in Iraanse steden

“Hardhandig optreden”

Duizenden Iraniërs demonstreren al dagen tegen het Iraanse regime. Zij zijn ontevreden over de zwakke economie en de ongelijkheid in het land. Zowel de inflatie als de werkeloosheid in Iran stegen dit jaar flink: 3,2 miljoen Iraniërs zitten zonder baan. De protesten begonnen afgelopen week in Mashhad, de tweede grote stad van het land, en breidden zich van het weekend uit naar de hoofdstad Teheran. Daar kwam het tot gewelddadige confrontaties tussen politie en demonstranten.

De protesten kwamen in eerste instantie op gang doordat de prijzen van onder meer voedingsmiddelen in Mashhad flink stegen. Inmiddels betoogt men ook tegen de vermeende corruptie in het land en tegen de kosten van de Iraanse bemoeienis met conflicten in de regio. Dit kost het land jaarlijks veel geld. President Hasssan Rouhani riep op de kalmte te bewaren. Hij zei dat demonstranten het recht hebben de autoriteiten te bekritiseren, maar waarschuwde wel voor “hardhandig optreden”. Volgens Rouhani wordt verstoring van de openbare orde niet getolereerd.

Internationaal worden de demonstranten gesteund. Een Israëlische minister zei maandag de anti-overheidsprotesten te steunen, maar stelde zich niet te willen mengen in het Iraans intern beleid. Wel zei minister Israel Katz in een interview de Iraanse bevolking “succes” te wensen. Ook de Amerikaanse president Donald Trump moedigde de anti-regeringsdemonstranten zondag al aan.

Het zijn de grootste demonstraties in Iran sinds 2009 toen er onrust ontstond na de betwiste herverkiezing van de toenmalige president Mahmoud Ahmadinejad. De betogers riepen zondag om de dood van president Rouhani en eisten het aftreden van de Iraanse leider Ayatollah Ali Khamenei. Portretten van Khamenei werden bij betogingen naar beneden gehaald en in brand gestoken.

Volgens Iraanse functionarissen zouden ruim vijftig demonstranten zijn opgepakt. Om de protesten de kop in te drukken, werden de apps Instagram en Telegram zondag geblokkeerd. Volgens het ministerie voor Telecommunicatie zouden sociale media de onrust verder aanwakkeren.

De locaties van de protesten:

    • Maartje Geels