Minder geweld tegen hulpverleners bij jaarwisseling

De politie denkt dat het aantal incidenten mede gedaald is door de forse inzet van agenten.

Veiligheidsmaatregelingen voor een vuurwerkshow op en boven het Binnenhof en de Hofvijver waar het Nationaal Aftelmoment van de NOS het nieuwe jaar 2018 ingeluid. Foto Sem van der Wal/ANP

Bij de jaarwisseling zijn politieagenten, ambulancepersoneel en brandweerlieden minder vaak het slachtoffer geweest van geweld dan een jaar eerder. Zowel het Openbaar Ministerie (OM) als de politie meldt dat in een voorlopige inventarisatie.

Het OM verdenkt dit jaar tot nu toe 67 personen van het uitschelden of aanvallen van hulpdiensten. Een jaar eerder lag dit aantal op 98. In totaal arresteerde de politie 254 personen die zich dusdanig misdroegen dat hun zaken aan het OM zijn overgedragen. Dat zijn er bijna honderd minder dan vorig jaar.

Wat gebeurt er op de Spoedeisende hulp tijdens een nieuwjaarsnacht? Verslaggever Hugo Logtenberg liep de nacht mee in Deventer. “Is de oogarts al gebeld? Dit klinkt niet goed.”

‘Beheersbaar verlopen’

De politie spreekt in een persbericht van een “beheersbaar verlopen jaarwisseling”. In zijn geheel registreerde de politie tot 08.00 uur maandagochtend 5.930 incidenten. Bij de vorige jaarwisseling waren dat er 7.126. Er werden dit jaar vooral minder vuurpijlen en rotjes buiten de afgesproken tijd geregistreerd. Ook waren er een stuk minder meldingen van vernielingen, zoals het opblazen van prullenbakken.

Tegen de algehele trend in waren er dit jaar wel meer meldingen van overlast door jongeren, 414 tegenover 374 meldingen in 2017.

Lees ook ons nieuwsbericht over hoe Oud & Nieuw in de verschillende steden verlopen is.

Het weer speelde een rol

De politie zette in aanloop naar Oudjaar fors in op het bestrijden van illegale vuurwerkhandel. Ook waren er tijdens Oud en Nieuw veel agenten op de been. “Het weer heeft ongetwijfeld ook een rol gespeeld”, geeft Liesbeth Huyzer van de korpsleiding in een persbericht als derde verklaring voor de relatief rustig verlopen nacht. Het regende en waaide gedurende de nacht waardoor minder mensen de straat op gingen.

ANP meldt dat het ook bij de ziekenhuizen over het algemeen rustiger was. Bij de brandwondencentra in Rotterdam en Groningen lieten wel iets meer mensen zich behandelen, maar daarbij ging het om minder zware gevallen. Bij het oogziekenhuis in Rotterdam werden acht vuurwerkslachtoffers binnengebracht. Vorig jaar waren dat er veertien.

Ook de brandweer rukte dit jaar minder uit. In het hele land ontving de veiligheidsdienst 3.485 meldingen, dat zijn er ruim 13 procent minder dan vorig jaar. De meeste telefoontjes kwamen binnen in de regio Rotterdam-Rijnmond. Het gros van de meldingen betrof container- en afvalbrandjes.

    • Guus Ritzen