Dit wordt het belangrijkste nieuws in 2018

Een vooruitblik op het jaar dat komen gaat.

Foto's: ANP/EPA

De kerstboom staat nog niet aan straat en de champagneflessen liggen nog niet in de glasbak. Toch blikt NRC vast vooruit op de belangrijkste nieuwsgebeurtenissen van het nieuwe jaar. Waar worden de belangrijkste verkiezingen gehouden? Wanneer zijn de hoogtepunten te verwachten in de sport? En wat staat te gebeuren in de wetenschap? 2018 in vier kwartalen.

 1. Januari, februari, maart

  Van links naar rechts: de optische kabel Marea, Willem Holleeder en een stembureau in Het Bildt, waar in 2017 verkiezingen werden georganiseerd vanwege gemeentelijke herindelingen. Foto’s: Miguel Tona (EPA)/Aloys Oosterwijk/Vincent Jannink (ANP)

  Leeuwarden wordt culturele hoofdstad van Europa, SpaceX schiet een Tesla met Space Oddity aan naar Mars en in Parijs wordt een veldslag verwacht bij de ontruiming van een door krakers bezet bouwterrein. Dit gebeurt er nog meer, begin 2018:

  Januari

  VN-Veiligheidsraad Na achttien jaar afwezigheid treedt Nederland op 1 januari voor een jaar toe tot de VN-Veiligheidsraad. Daarvoor werd een deal gesloten met de Italianen, die de eerste helft van de tweejarige termijn op zich namen.

  Vermissingszaken Op 10 januari begint de zaak tegen Michael P., verdacht van de moord op en verkrachting van Anne Faber. De minderjarige verdachte van de moord op de 14-jarige Savannah wordt vanaf 28 januari berecht achter gesloten deuren.

  Marea Microsoft, Facebook en Telxius nemen de glasvezelkabel Marea in gebruik. Die loopt van de VS naar Spanje en is zo dik als een tuinslang. De kabel is volgens de bedrijven nodig om onze groeiende internetbehoefte te bevredigen.

  Redacteur geopolitiek Michel Kerres legt uit wat het lidmaatschap van de VN Veiligheidsraad voor Nederland betekent:

  Februari

  Willem Holleeder Na maanden vertraging begint op 5 februari de rechtszaak tegen Willem Holleeder. Hij wordt verdacht van de liquidatie van vijf rivalen uit de onderwereld, onder wie mede-Heineken-ontvoerder Cor van Hout.

  Olympische Winterspelen In het Zuid-Koreaanse Pyeongchang worden van 9 tot 25 februari de Winterspelen gehouden. Rusland (22 medailles in Sotsji, 9 keer goud) is van deelname uitgesloten vanwege grootschalig dopinggebruik.

  Presidentsverkiezingen Egypte In 2014 haalde president Sisi nog 96,9 van de stemmen, maar hij kampt met een wankele economie en jihadisme op de Sinaï. De verkiezingsdatum is nog onbekend, maar ligt tussen februari en mei.

  Maart

  Gemeenteraadsverkiezingen Op 21 maart worden op veel plaatsen gemeenteraadsverkiezingen gehouden. Die dag kan ook gestemd worden over de inlichtingenwet in een raadgevend referendum, een middel waar het kabinet vanaf wil.

  Presidentsverkiezingen Rusland Vladimir Poetin hoopt op 18 maart herkozen te worden als president van Rusland. De uitslag lijkt al zo goed als vast te staan. Zijn voornaamste opponent, Navalny, is uitgesloten. Hij roept op tot een boycot.

  Eurostar Als alles goed gaat, is het vanaf dit voorjaar mogelijk om met een directe hogesnelheidstrein van Nederland naar Londen te reizen. Dat scheelt zo’n uur met de huidige trein. Naar verluidt hoopt Eurostar nog voor Pasen te rijden.

 2. April, mei, juni

  Willem-Alexander bij de beëdiging 2013, Tom Dumoulin in Maastricht bij zijn huldiging en een Saoedische vrouw die in 2014 het rijverbod voor vrouwen trotseerde. Foto’s AP/ANP

  In Colombia doet de FARC voor het eerst mee aan de verkiezingen. De Britse prins Harry trouwt met Hollywoodster Meghan Markle en Ierland mag zich in een referendum uitspreken over abortus. Dit gebeurt er nog meer tussen april en mei 2018:

  April

  Castro vertrekt De Cubaanse president Raúl Castro treedt op 19 april terug. Daarmee komt na bijna zestig jaar een einde aan het Castro-bewind, dat werd ingeleid door Fidel. Opvolger wordt waarschijnlijk vicepresident Miguel Díaz-Canel (57).

  Lustrum Koning Willem-Alexander is op 30 april vijf jaar Koning der Nederlanden. Of dat gevierd zal worden is nog niet bekendgemaakt. Drie dagen voor het lustrum vieren Willem-Alexander en Máxima Koningsdag in Groningen.

  Duitse formatie Wanneer dat gebeurt is nog onduidelijk, het kan zomaar maart of april worden. Na de mislukte poging van Angela Merkel om een coalitie te vormen van CDU/CSU met de liberale FDP en de Groenen (Jamaica-coalitie), gaan CDU/CSU en SPD in de eerste week van januari met elkaar onderhandelen. Maar of dat wél een regering oplevert, moet nog blijken. Andere mogelijkheden: een minderheidsregering of nieuwe verkiezingen. De wereld draait ondertussen door, maar vooral Europa kan een stabiele en handelingsbekwame Duitse regering moeilijk missen.

  Mei

  Giro d’Israël De Giro start op 4 mei als eerste grote Europese ronde buiten het continent, in Jeruzalem. Voor Israël het grootste en zwaarst bewaakte sportevenement in z’n historie. Voor Tom Dumoulin de kans om zijn titel te verdedigen.

  Hoger beroep Wilders „Minder, minder, minder”, scandeerde een zaal vol PVV’ers in 2014. Mede daarvoor werd Wilders in eerste aanleg veroordeeld voor aanzetten tot discriminatie en groepsbelediging. Het hoger beroep begint op 17 mei.

  Nieuwe privacywet Het wordt vanaf 25 mei dankzij de nieuwe privacywet voor particulieren makkelijker om eigen data in te zien. Bedrijven moeten zich intussen aan strengere regels houden. Doen ze dat niet, riskeren ze eerder een boete.

  Juni

  WK Voetbal Voor veel Nederlanders is er dit jaar niets om naar uit te kijken, maar op 14 juni wordt in Moskou het WK afgetrapt met de wedstrijd Rusland - Saoedi-Arabië. Een maand later, op 15 juli, is in hetzelfde Loezjniki-stadion de finale.

  Saoedische automobilistes Vrouwen hoeven zich vanaf 24 juni in Saoedi-Arabië niet meer verplicht te laten chaufferen, maar ze mogen zelf rijden. De wetswijziging lijkt onderdeel van een groter plan om het koninkrijk te moderniseren.

  EU-top Een van de belangrijkste punten op de Europese kalender is de EU-top op 28 en 29 juni. Er wordt gesproken over de hervorming van de eurozone. Ook moet blijken of overeenstemming mogelijk is over een echt Europees migratiebeleid.

 3. Juli, augustus, september

  Een testrit op de Noord-Zuidlijn, atlete Siffan Hassan en ECB-president Mario Draghi. Foto’s: ANP/EPA

  Afghanistan gaat naar de stembus. De Tour start op de Île de Noirmoutier. En Marten en Oopjen vertrekken voor het eerst sinds de gedeelde aankoop door het Rijksmuseum en het Louvre richting Parijs. Dit gebeurt er nog meer van juli tot en met september 2018:

  Juli

  Aramco Het Saoedische staatsoliebedrijf Aramco gaat naar verwachting in de tweede helft van het jaar gedeeltelijk naar de beurs. Volgens de kroonprins wordt het een recordbeursgang. Het bedrijf zou twee biljoen dollar waard zijn.

  Verkiezingen Mexico kiest op 1 juli een nieuwe volksvertegenwoordiging en een president. In de peilingen leidt de linkse kandidaat AMLO, die de Mexicaanse trots wil herstellen. 2017 was voor Mexico het gewelddadigste jaar in de geschiedenis.

  Noord-Zuidlijn Na vijftien jaar bouwen gaat de Amsterdamse Noord-Zuidlijn op 22 juli naar verwachting eindelijk open. Het project van 3,1 miljard werd geteisterd door tegenslagen en vertragingen. Het GVB wil nu ook een Oost-Westlijn.

  Augustus

  Canal Parade nieuwe stijl De Gay Pride is niet meer gay, zeggen critici. De botenparade zou gekaapt zijn door commerciële bedrijven. De organisatie belooft nu op 4 augustus meer ruimte te maken voor ieder die zich inzet voor LHBTI’s.

  EK atletiek Nederland maakt van 7 tot 12 augustus in Berlijn kans op meerdere medailles: Churandy Martina op de 100 en 200 meter, Sifan Hassan op de 1.500 meter, Anouk Vetter op de meerkamp en Dafne Schippers op de 100 en 200 meter.

  Max in België De Grote Prijs van België is voor Max Verstappen al twee keer uitgelopen op een deceptie. De eerste keer strandde hij in ronde één, vorig jaar in ronde acht. Op 26 augustus kan Verstappen zich voor thuispubliek revancheren.

  September

  Smartphones in de klas Franse scholieren moeten het vanaf het nieuwe schooljaar in de klas zonder smartphone stellen. Het telefoonverbod voor leerlingen van 6 tot ongeveer 15 jaar was een verkiezingsbelofte van de Franse president Macron.

  Dieselschandaal Het Oberlandesgerichts Braunschweig buigt zich over een claim tegen Volkswagen vanwege het sjoemelsoftwareschandaal. De zaak wordt gebruikt als model voor 1.500 schadeclaims van bijna 2 miljard euro.

  Rentebesluit ECB Het opkoopprogramma van de ECB, dat is bedoeld om de inflatie in de eurozone op te voeren, loopt dit jaar af. Het einde wordt naar verwachting uiterlijk op 13 september bekendgemaakt. Mogelijk zelfs iets eerder.

 4. Oktober, november, december

  Een artist impression van de Mercuriusmissie, een rondvaartboot in Amsterdam en de Venezolaanse president Maduro. Foto’s: ESA/ANP/EPA

  India vliegt naar de maan, NASA gaat weer naar Mars. En de Britten proberen met een groot onderzoek honderdduizend genomen in kaart te brengen voor de strijd tegen kanker en zeldzame ziektes. Dit gebeurt er nog meer in de laatste maanden van 2018:

  Oktober

  Eindakkoord Brexit Het eindakkoord over de Britse uittreding uit de Europese Unie ligt naar verwachting in oktober op tafel. De Britten hopen dan ook op een handelsakkoord, maar de kans dat dat lukt is volgens veel deskundigen nihil.

  Presidentsverkiezingen Brazilië Op 7 oktober stemt de grootste economie van Latijns-Amerika. De omstreden kandidaat Jair Bolsonaro doet het goed in de peilingen. Hij verheerlijkt de dictatuur en pleit voor een terugkeer van de militairen.

  BepiColombo Voor het eerst gaat een Europese missie op weg naar Mercurius. BepiColombo, een project in samenwerking met andere landen, wordt in oktober gelanceerd en komt eind 2025 aan. BepiColombo is getest bij ESA in Nederland.

  November

  Midterms VS Op 6 november, halverwege de termijn van Trump, worden Congresverkiezingen gehouden. Trumps partij heeft nu nog een meerderheid in zowel het Huis als de Senaat. Of hij die relatief sterke positie behoudt, is de vraag.

  Einde
  Thaise junta Als alles loopt als gepland komt in november een eind aan het militaire bewind in Thailand. De verkiezingen zijn meerdere keren uitgesteld. De populaire oud-premier Yingluck Shinawatra van Pheu Thai-partij is op de vlucht.

  Rondvaartbotenbeleid Amsterdam Uiterlijk in november moet er een nieuw rondvaartbotenbeleid liggen in de hoofdstad. De gemeente wil hervormen, maar werd teruggefloten door de Raad van State. Het is een hoofdpijndossier voor B&W.

  December

  China achterop de maan China gaat opnieuw naar de maan. Chang’e 4 (vernoemd naar de taoïstische godin van de maan) landt op de achterkant, onzichtbaar vanaf de aarde. Het is voor het eerst dat daar een ruimtevoertuig zal landen.

  COP24 In het Poolse Katowice worden vanaf 3 december concrete afspraken gemaakt over de implementatie van het klimaatakkoord van Parijs. Op de top, COP24, wordt ook gekeken of de klimaatdoelstellingen niet wat strenger moeten.

  Verkiezingen Venezuela Hoe eerlijk ze zullen verlopen en of ze überhaupt doorgaan is onzeker, maar vooralsnog staan in Venezuela presidentsverkiezingen gepland. De oppositie wordt door president Nicolás Maduro ernstig tegengewerkt.

  • Bastiaan Nagtegaal