Vuurwerkshows afgelast en aangepast door harde wind

Vanwege het slechte weer gaan geplande vuurwerkshows in Den Haag en verschillende Vlaamse steden niet door. Amsterdam heeft de plannen aangepast.

Het Scheveningse vuurwerkfestival 2013. Foto: Evert Jan Daniels/ANP

Door de harde wind zijn verschillende grote vuurwerkshows afgelast in Nederland en België. Zo is gaat in Den Haag de vuurwerkshow in de wijk Laak niet door, liet de gemeente aan het eind van de middag weten. De risico’s zijn te groot in verband met de ligging midden in de wijk en de nabijheid van bebouwing.

Burgemeester Pauline Krikke vindt het heel jammer dat de show moest worden afgelast, laat ze weten via de website van de gemeente:

“Ik vind het ontzettend vervelend voor alle vrijwilligers op Laak die zich hard gemaakt hebben voor het initiatief van de vuurwerkshow, dat echt vanuit de bewoners zelf kwam. Ik ben vandaag bij ze langs geweest en heb ze persoonlijk bedankt voor hun inzet. Samen hebben we de hoop uitgesproken dat het volgend jaar alsnog door kan gaan.”

Of de vuurwerkshow bij de Hofvijver in het centrum van Den Haag die het Nationaal Aftelmoment vormt op NPO 1 doorgaat, wordt op het allerlaatste moment beslist, afhankelijk van de weersomstandigheden op dat moment.

Show Amsterdam aangepast

In Amsterdam is de vuurwerkshow op de Kop van Java versoberd. De kraan waarvandaan het vuurwerk wordt afgeschoten wordt verlaagd van zestig naar dertig meter. Ook zal er meer vuurwerk vanaf de grond worden afgeschoten.

De nationale vuurwerkshow bij de Erasmusbrug in Rotterdam gaat ongewijzigd door, liet burgemeester Aboutaleb in de loop van de avond weten.

Duizenden bezoekers kindervuurwerk Rotterdam

De eerste editie van het Nationale Kinder Vuurwerk in Rotterdam is door zo’n vijfduizend ouders en kinderen bezocht. Een woordvoerder van de organisatie laat aan ANP weten dat de show ondanks het slechte weer erg geslaagd was:

“Het was fantastisch. Er viel verschrikkelijk veel regen, maar kinderen laten zich daar niet door tegenhouden. Die staan te dansen en hebben veel lol.”

Het gratis kindervuurwerk is bedoeld als alternatief voor kinderen die niet tot middernacht op kunnen blijven voor de versie voor volwassenen.

‘Extra voorzichtig met zelf vuurwerk afsteken’

Weeronline waarschuwt via ANP iedereen die zelf vuurwerk af gaat steken extra voorzichtig te zijn:

“In het hele land zal de wind wisselingen in snelheid hebben. Voorzichtigheid is dus geboden voor mensen die vuurwerk af gaan steken. En hoe westelijker in het land, hoe meer mensen er last van zullen hebben.”

Het zwaartepunt van de wind ligt volgens Weeronline precies rond middernacht. In Zeeland kan dan windkracht 8 worden gehaald, in Den Haag windkracht 7, in Rotterdam windkracht 6 en in Amsterdam windkracht 5 of 6. De limiet voor vuurwerkshows ligt vaak bij windkracht 7.

Lees ook: De romantiek van vuurwerk is eraf

Het is vandaag wel officieel de warmste Oudejaarsdag ooit gemeten. In De Bilt werd het om tien uur 12,5 graden en vervolgens liep de temperatuur nog verder op tot 13,7 graden aan het begin van de middag. Het oude record stamde uit 2006, toen werd het 12,3 graden.

Afgelaste shows in België

Ook langs de Vlaamse kust waait het zo hard dat verschillende grote vuurwerkshows zijn afgelast. Zo gaat het traditionele nieuwjaarsvuurwerk in Oostende en in de nabijgelegen kustplaatsen Middelkerke, Koksijde en Westende niet door. Ook de vuurwerkshow in de iets meer in het binnenland gelegen stad Brugge is afgelast.

Aan de Vlaamse kust worden rukwinden gemeten tot 90 kilometer per uur en regent het hard. Vanwege de harde wind wordt ook de vloed aangewakkerd en is er minder plaats op de stranden om vuurwerkshows te bekijken.

Oostende biedt als alternatief een extra show aan in de 188 meter lange ‘lichttunnel’ in het centrum. In Brussel gaan de festiviteiten wel gewoon door. Bij het Atomium worden 50.000 feestvierders verwacht.

    • Arjan Meesterburrie