Extreme kou teistert Canada en oosten VS

IJzige gevoelstemperaturen, die de afgelopen dagen in delen van Canada afdaalden tot -40, zullen volgens voorspellingen ook Oudejaarsvieringen parten spelen.

Een stel loopt vrijdag langs de kade bij de Niagara Watervallen in Niagara Falls, Ontario. De regio wordt geteisterd door extreme kou.
Een stel loopt vrijdag langs de kade bij de Niagara Watervallen in Niagara Falls, Ontario. De regio wordt geteisterd door extreme kou. Foto Aaron Lynett / Canadian Press via AP

Canada en een groot deel van de Verenigde Staten zijn in de greep van een aanhoudende golf van extreme kou, met temperaturen ver beneden de norm voor de tijd van het jaar. In grote Canadese steden als Toronto en Montreal, die al dagenlang gebukt gaan onder het bittere, koude weer, worden voor Oudejaarsavond temperaturen voorspeld van -20 tot -26 graden Celsius.

IJzige gevoelstemperaturen, die de afgelopen dagen in delen van Canada afdaalden tot -40, zullen volgens de voorspellingen ook Oudejaarsvieringen in de meeste steden teisteren. Toronto heeft de Oudejaarsviering in het centrum ingekort, uit zorg dat feestvierders onderkoeld zullen raken als ze urenlang buiten staan. De vrieskou is zo sterk dat onderkoeling binnen korte tijd kan optreden.

Ook in de Canadese hoofdstad Ottawa, een van de koudste hoofdsteden ter wereld, zijn wegens extreme kou programmaonderdelen van Oudejaarsavond afgezegd, waaronder een concert en een hockeytoernooi op een ijsbaan die speciaal is aangelegd voor het Canadese parlement. In New York, waar in de aanloop naar middernacht rond 1 miljoen mensen worden verwacht in Times Square, wordt ook pittige kou voorspeld, met een gevoelstemperatuur van -20 graden Celsius.

In de prairiestad Winnipeg was het afgelopen dinsdag met -29 graden niet warmer dan op Mars.

Oorzaak van de koudegolf is Arctische lucht die zuidwaarts wordt gestuurd over grote delen van het continent. In bijna heel Noord-Amerika is het momenteel kouder dan gebruikelijk, terwijl het in andere delen van de wereld bijna overal warmer is dan normaal. Aan de kust van de noordoostelijke staat Massachusetts zijn zelfs een paar haaien aangespoeld die vermoedelijk zijn bezweken aan de kou.

Trump voert kou aan als bewijs tegen klimaatverandering

In Canada, een winterland dat gewend is aan kou, worden al de hele week officiële waarschuwingen voor extreme kou afgegeven. In de prairiestad Winnipeg, bijgenaamd ‘Winterpeg’, was het afgelopen dinsdag met -29 graden niet warmer dan op Mars.

Normaal gesproken komen dergelijke temperaturen in Canada in de tweede helft van januari en februari voor. Periodes van extreme kou duren dan vaak enkele dagen, en niet, zoals nu, meer dan een week zonder respijt.

De extreme vrieskou levert aan de grens van Canada en de Verenigde Staten overigens wel prachtige plaatjes op bij de Niagara-watervallen:

De Amerikaanse president Donald Trump heeft de strenge vrieskou aangevoerd als bewijs dat er geen sprake zou zijn van opwarming van de aarde. In een tweet verdedigde hij donderdag zijn besluit om de VS te onttrekken aan het Verdrag van Parijs ter bestrijding van klimaatverandering:

Anderen wijzen erop dat een periode van koud weer niets afdoet aan de trend van een gemiddelde stijging van temperaturen op aarde.

Volgens de Canadese meteorologische dienst is de koudegolf overigens nog niet ten einde; in grote delen van het continent blijft het in de eerste week van januari kouder dan gebruikelijk.

    • Frank Kuin