Rotterdamse en Haagse brandweer bekogeld met vuurwerk

In Utrecht is politiebureau Paardenveld deels ontruimd geweest vanwege rookontwikkeling, in Hoogezand en Kattendijke waren gaslekken door vuurwerk en in Rotterdam en Den Haag is de brandweer belaagd.

Brandweerlieden blussen eind 2016 een autobrand in de Utrechtse wijk Overvecht.
Brandweerlieden blussen eind 2016 een autobrand in de Utrechtse wijk Overvecht. Foto: ANP/Ginopress

De hulpdiensten hebben ook tijdens Oud en Nieuw hun handen weer vol en worden daarbij op verschillende plekken belaagd. In de Harderwijkstraat in Den Haag probeerde de brandweer een brandend bestelbusje te blussen en werd daarbij bekogeld met zwaar vuurwerk.

Twitter avatar regio15 Redactie Regio15.nl Bestelbusje in brand gestoken in de #Harderwijkstraat in #DenHaag. Brandweer wordt bekogeld mer zwaar vuurwerk https://t.co/BZZQD7fzAU

In de Rotterdamse wijk Bloemhof werd de vrijwillige brandweer bekogeld met vuurwerk. De brandweerlieden kwamen af op een melding dat er een scooter in brand stond en werden vervolgens belaagd. Niemand raakte gewond.

Twitter avatar VRR_VGZuid VG Zuid 17-3331 Uitgerukt voor scooter in brand in de wijk Bloemhof. Mensen bekogelen ons met vuurwerk, kunnen tweewieler niet blussen. #ON18

Er zijn geen meldingen van arrestaties in Den Haag of Rotterdam voor het bekogelen van de brandweer.

In Assen werd een 16-jarige jongen opgepakt die agenten bekogelde met zwaar vuurwerk toen een te groot vreugdevuur werd opgeruimd, meldt persbureau ANP. Hij wist in eerste instantie te ontkomen, maar was gefilmd door een bodycam van een van de agenten. Niet veel later brachten zijn ouders hem naar het politiebureau.

Politiebureau Utrecht ontruimd

In het centrum van Utrecht is een deel van politiebureau Paardenveld ontruimd geweest omdat er rook was waargenomen in het pand. De brandweer haalde iedereen die niet binnen hoefde te zijn naar buiten, meldt RTV Utrecht. Er was volgens de veiligheidsregio rook aangetroffen in een kleedkamer die mogelijk van buiten kwam. Geruchten dat er vuurwerk naar binnen is gegooid kan de politie niet bevestigen.

Alle agenten konden iets na tienen weer terug het pand in. Volgens een woordvoerder van de politie werd het werk van de agenten op straat niet gehinderd door de ontruiming.

Gaslek Hoogezand en Kattendijke

In de Groningse plaats Hoogezand zijn negentig woningen ontruimd geweest vanwege een door vuurwerk veroorzaakt gaslek, meldt de brandweer. Er is vuurwerk in een put gegooid en het gas stroomde de lucht in en via het riool ook woningen binnen. De huizen werden daarom uit voorzorg ontruimd.

Twitter avatar BRWGroningen Brandweer Groningen In Hoogezand aan de Pallas is een gaslekkage, hier is er opgeschaald naar Grip1 ivm ontruiming van meerdere woningen.

De geëvacueerde bewoners zijn korte tijd elders opgevangen, maar konden kort na 20.00 uur weer naar huis om de jaarwisseling te vieren. De huizen zijn gelucht en metingen wezen uit dat het weer veilig was.

Ook in het Zeeuwse plaatsje Kattendijke is een gaslek ontstaan door vuurwerk. Volgens de wijkagent werd daar expres vuurwerk in een rioolputje gegooid.

Een deel van het dorp zit voorlopig zonder gas. De herstelwerkzaamheden duren naar verwachting nog tot zeker 02.00 uur vannacht.

Grote brand in Meteren

In het Gelderse plaatsje Meteren is een grote brand ontstaan in een basisscholencomplex. Mensen in de buurt zeggen tegen de brandweer een luide knal gehoord te hebben voordat de brand uitbrak, maar of dat door vuurwerk kwam of door iets anders is nog niet duidelijk. Directeur Willem Snel van basisschool Meester Aafjes vertelt tegen Omroep Gelderland dat de hele middag al vuurwerk werd afgestoken op het schoolplein door een groep jongeren.

De brandweer gaat volgens Omroep Gelderland uit van brandstichting. Er was vanwege de kerstvakantie niemand in het gebouw aanwezig. Vooral het dak en de buitenkant van het complex zijn beschadigd. Van binnen is er vooral roetschade.

Autobranden Utrecht

In de stad Utrecht zijn de brandweer en politie extra alert op autobranden, meldt RTV Utrecht. Op Oudejaarsavond zijn al elf auto’s in vlammen opgegaan nadat in de nacht van 30 op 31 december ook al tien auto’s uitbrandden. Sinds Eerste Kerstdag zijn er in totaal nu al 39 autobranden geteld. De politie vermoedt dat “de lokale jeugd” achter de autobranden zit.

Volgens de brandweer is het gebruikelijk dat het aantal autobranden rond de jaarwisseling hoger ligt dan normaal, maar gaat het nu om “extreme aantallen”.

Met name in de wijken Overvecht, Hoograven en Kanaleneiland is er extra toezicht. De gemeente en politie roepen roepen buurtbewoners op om de boel in de gaten te houden en contact te houden via whatsappgroepen.

Gewonden bij carbidschieten

In Harbrinkhoek in Overijssel zijn vier jongens gewond geraakt doordat een steekvlam ontstond bij het carbidschieten. De jongens van vijftien en zestien jaar oud kregen de vlam in hun gezicht en zijn overgebracht naar een ziekenhuis.

Ook in Zwolle viel een gewonde bij het carbidschieten. Een 27-jarige man had volgens RTV Oost een pijp ingegraven met een elektrische ontsteker op afstand. Toen die ontsteker het niet deed ging hij kijken en drukte iemand anders op de ontsteker. Daardoor werd hij geraakt door een steekvlam in zijn gezicht.

Vuurwerkevenementen

De vuurwerkshows in Rotterdam, Amsterdam en Den Haag zijn volgens de gemeenten goed verlopen. De sfeer was gemoedelijk en zover bekend zijn er geen grote incidenten geweest, laten de betrokken woordvoerders aan ANP weten.

In Rotterdam kwamen 60.000 mensen af op de vuurwerkshow bij de Erasmusbrug. Zo’n 9000 mensen kwamen af op het vuurwerk op de kop van het Java-eiland in Amsterdam en nog eens 1,3 miljoen mensen zagen het op televisie. In Den Haag aanschouwden 15.000 mensen de vuurwerkshow bij de Hofvijver waar ook het Nationaal Aftelmoment plaatshad.

In alle drie de steden was het vuurwerkprogramma aangepast vanwege het weer. In Den Haag werd pas in het laatste uur besloten dat het aftelmoment door zou gaan.

Twitter avatar GemeenteDenHaag Gemeente Den Haag De #vuurwerkshow op de #Hofvijver bij het Nationaal Aftelmoment gaat door. #oudennieuw #jaarwisseling #DenHaag
    • Eva Smal
    • Arjan Meesterburrie