Zwanger? Op je zij slapen

Slapen op de rug verdubbelt de kans op een miskraam in de laatste drie maanden van de zwangerschap. Dat blijkt uit onderzoek in 41 Britse verloskundige klinieken, dat eind november online werd gepubliceerd. Vaak ‘s nachts opstaan om te plassen verlaagt trouwens ook de kans op een miskraam. Dat is nog een reden om genoeg te drinken.

Als alle Britse zwangeren op hun zij zouden slapen, dan zou het aantal late miskramen (na de 27ste week van de zwangerschap) met ruim 3,5 procent dalen. Dat is weinig, maar de slaappositie is een tamelijk makkelijk te veranderen gewoonte. Dus het is wel de moeite waard het tegen een zwangere vrouw te zeggen.

Roken en overgewicht zijn andere en veel grotere risicofactoren voor een miskraam. Het grootste gevaar is groei-achterstand bij de foetus.

In Nederland adviseren de meeste verloskundigen en veel zwangerschapswebsites om op de linkerzij te slapen. Slapen op de rug wordt al lang afgeraden omdat het de rug belast, de bloedsomloop hindert en de druk op de ingewanden vergroot. Nu komt de licht verhoogde kans op een miskraam daarbij.