Vuurwerk

Van Aartsen: meer vuurwerkvrije zones

Vuurwerk op minder plekken?
Vuurwerk op minder plekken? Foto ANP

Waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen wil volgend jaar vuurwerkvrije zones rond zieken- en verzorgingshuizen. Dat zei hij woensdag in een interview met De Telegraaf. Op dit moment zijn er alleen vuurwerkvrije zones rond dierenverblijven. De gemeenteraad stemde al in met een uitbreiding van vuurwerkvrije zones.

Net als afgelopen jaren organiseert de stad met oudejaarsavond een centrale vuurwerkshow bij het Scheepvaartmuseum. Toch voorkomt dit geen vuurwerkoverlast in de rest van de stad: Meldpunt Vuurwerkoverlast – een initiatief van 30 lokale GroenLinks fracties – had op woensdag al 1.228 meldingen in de gemeente Amsterdam ontvangen. Op de kaart van hun website is het aantal meldingen per buurt te zien. In West staat de teller met 39 het hoogst. Vorig jaar ontving Meldpunt Vuurwerkoverlast 48.137 klachten uit heel Nederland; 45 procent minder dan het jaar daarvoor, al steeg het aantal meldingen van gevaarlijke situaties, schade en letsel met 40 procent.