Van der Weijden en Visser rijden 5.000 meter op Spelen

Kjeld Nuis en Koen Verweij plaatsten zich in Heerenveen voor de 1.500 meter op de Olympische Winterspelen.

Annouk van der Weijden juicht na haar rit op de 5000 meter in Thialf.
Annouk van der Weijden juicht na haar rit op de 5000 meter in Thialf. Foto Vincent Jannink/ANP

Annouk van der Weijden heeft zaterdag op de slotdag van het olympisch kwalificatietoernooi in Heerenveen verrassend de 5.000 meter gewonnen. De 31-jarige schaatsster kwam over de finish na 6.56,41. Daarmee plaatste Van der Weijden zich voor de vijf kilometer op de Olympische Winterspelen in februari in Zuid-Korea.

Ploeggenoot Esmee Visser (21) noteerde de tweede tijd in Thialf (6.56,60) en pakte daarmee eveneens een olympisch ticket. Favoriet Carien Kleibeuker werd derde in een tijd van 6.57,23 - niet voldoende voor een olympisch startbewijs. Kleibeuker behaalde bij de Spelen in Sotsji in 2014 nog brons.

In Thialf haalde Van der Weijden ruim vier seconden van haar persoonlijk record af. Bij de vorige Olympische Spelen werd zij vijfde op de 3.000 meter. Van der Weijden zal in Pyeongchang ook meedoen aan het onderdeel massastart. Anice Das, winnares van de 500 meter, is nu ook zeker van deelname aan de Spelen.

Twitter avatar aniceasha Anice Das IK GA NAAR DE OLYMPISCHE SPELEN!!!!! https://t.co/cae1yNWZ90

Ireen Wüst, winnaar van het zilver in Sotsji, meldde zich vrijdagavond af voor de vijf kilometer. Deze afstand zou niet passen in het “compacte en krappe” olympische wedstrijdschema in Zuid-Korea. “Ik ga liever met één keer goud naar huis dan met vijf plakken van een andere kleur”, zei ze tegen de NOS. Wüst zal op de Spelen uitkomen op de 1.000 meter, de 1.500 meter en de 3.000 meter.

Lees ook: Mag schaatstalent Patrick Roest ook naar de Spelen?

Nuis en Verweij

Bij de mannen hebben Kjeld Nuis (28) en Koen Verweij (27) zich geplaatst voor de 1.500 meter in Zuid-Korea. Wereldkampioen Nuis won op het kwalificatietoernooi in Heerenveen met een tijd van 1.43,48. Koen Verweij werd tweede in 1.43,54. Nuis klokte de op een na snelste tijd ooit gereden in Thialf. Alleen de Rus Denis Joeskov was in februari 2015 sneller: 1.43,36.

Nuis zal op de Spelen ook uitkomen op de 1.000 meter, die hij vrijdag in Thialf won. Hij reed een baanrecord en een wereldrecord laaglandbanen. Verweij heeft vier olympische startbewijzen binnengehaald, ook voor de 1.000 meter, de ploegachtervolging en de massastart.