Olympisch kwalificatietoernooi schaatsen

Kjeld Nuis eindelijk naar de Olympische Spelen, Ireen Wüst haalt het ook op 1.500

Kjeld Nuis vrijdag in Thialf.
Kjeld Nuis vrijdag in Thialf. Foto ANP

Kjeld Nuis mag eindelijk naar de Olympische Spelen. De wereldkampioen op de 1.000 meter haalde verwoestend uit in het kwalificatietoernooi ( OKT) in Heerenveen door te winnen in 1.07,64. Bij de vrouwen werd olympisch kampioen Jorien ter Mors vijfde op de 1.500 meter en mag op die afstand daarom haar titel niet verdedigen. De tijd van Nuis was ruim een halve seconde onder het baanrecord in Thialf. Op een laaglandbaan reed nooit iemand sneller. Ook Koen Verweij plaatste zich: , tweede in 1.08,36. Thomas Krol werd derde, maar moet afwachten of hij naar de Spelen mag. Mogelijk wijst de KNSB Kai Verbij aan. De wereldkampioen sprint stond niet aan de start omdat hij zich op de 500 meter blesseerde. Op die afstand kwalificeerde Verbij zich wel. Nuis was vier jaar geleden een van de favorieten om zich te plaatsen voor de Spelen, maar stelde zwaar teleur door zijn zenuwen niet in bedwang te houden op het OKT. Ireen Wüst won de de 1.500 meter in 1.54,78, voor Lotte van Beek en Marrit Leenstra. Die drie vrouwen zullen de Nederlandse afvaardiging op deze afstand vormen. Ter Mors plaatste zich eerder deze week wel op 1.000 meter, door die afstand te winnen. Wüst kwalificeerde zich ook al op de 3.000 meter en de 1.000 meter, waarbij ze zich op die laatste afstand ten koste van haar vriendin Letitia de Jong plaatste. (NRC)