Moslimextremisme

Zeker tien doden bij aanslag op koptische kerk in Egypte

Bij een aanval op een koptische kerk in Helwan, bij Kairo, zijn vrijdag zeker tien mensen gedood. Dat meldt het Egyptische ministerie voor Volksgezondheid. Terreurbeweging Islamitische Staat eiste de aanslag op. Onder de doden zijn in ieder geval één politieagent en acht kerkgangers. Een of twee gewapende mannen openden het vuur op de Mar Minakerk, zeggen Egyptische autoriteiten. Dat gebeurde vanaf de straat. Politieagenten die op de aanval reageerden schoten in ieder geval één van de aanvallers dood voordat hij de kerk kon betreden. Volgens sommige berichten is een tweede schutter gevlucht. Vijf bewakers die voor de kerk stonden raakten gewond. Volgens Egyptische media is een grotere aanslag door het optreden van de politie voorkomen. De gedode schutter zou een bomgordel gedragen hebben en in de buurt van de kerk zijn twee explosieven onschadelijk gemaakt. De kopten, die zo’n 10 procent uitmaken van de bevolking van Egypte, zijn regelmatig het doelwit van extremistische moslims. In april werden meerdere koptische kerken getroffen door aanslagen, die net als een aanslag in december vorig jaar door IS werden opgeëist. President al-Sisi riep de noodtoestand uit. In aanloop naar de koptische kerstviering op 7 januari, heeft Egypte de beveiliging rond koptische kerken opgevoerd.(AP, NRC)

    • Joram Bolle