Iran

Grootschalige betogingen tegen politieke en religieuze elite

De Iraanse autoriteiten zijn verrast door grootschalige demonstraties in het hele land die zich sinds donderdag snel hebben uitgebreid. In verschillende steden zijn arrestaties verricht. Op sociale media zijn schermutselingen te zien tussen demonstranten en de oproerpolitie. De autoriteiten in Teheran dreigden hard op te treden tegen demonstranten. Aanleiding voor de protesten waren prijsstijgingen, maar inmiddels wordt er betoogd tegen politieke en religieuze leiders. De demonstraties, onder meer in de heilige stad Qom, zijn de grootste en meest wijdverbreide uiting van publieke onvrede sinds de demonstraties die in 2009 volgden op de betwiste verkiezingsoverwinning van Mahmoud Ahmadinejad. Bij deze ‘Groene Revolutie’, die hard werd neergeslagen, vielen ten minste 36 doden. (BBC)

    • Maartje Somers