Zeker negen doden bij aanval op kerk Egypte

Kopten zijn regelmatig doelwit van terroristen in Egypte. In aanloop naar de kerstviering van de kopten op 7 januari heeft Egypte de beveiliging opgeschroefd.

Mensen verzamelen zich bij de ingang van de kerk in Helwan, die op vrijdag werd aangevallen.
Mensen verzamelen zich bij de ingang van de kerk in Helwan, die op vrijdag werd aangevallen. Foto Amr Abdallah Dalsh/Reuters

Bij een aanval op een koptische kerk in Helwan, nabij Kairo, zijn vrijdag zeker negen mensen gedood. Dat meldt het Egyptische ministerie voor Volksgezondheid, schrijft persbureau AP. Onder de doden zijn in ieder geval één politieagent en acht kerkgangers.

Persbureau Reuters meldt dat het om elf doden gaat. De Egyptische autoriteiten hebben meerdere verklaringen naar buiten gebracht. De aanslag werd vrijdagavond opgeëist door terreurgroep Islamitische Staat (IS). Bewijs hiervoor ontbreekt. De Amerikaanse president Trump heeft in een telefonisch gesprek met de Egyptische president al-Sisi de aanslag veroordeeld.

Grotere aanslag voorkomen

Een gewapende man op een motorfiets opende het vuur op de Mar Mina-kerk en een winkel, zeggen Egyptische autoriteiten. Dat gebeurde vanaf de straat. Politieagenten die op de aanval reageerden, schoten de aanvaller dood voordat hij de kerk kon betreden. Vijf bewakers die voor de kerk stonden raakten gewond.

Volgens Egyptische media is een grotere aanslag door het optreden van de politie voorkomen. De gedode schutter zou een bomgordel gedragen hebben en in de buurt van de kerk zijn twee explosieven onschadelijk gemaakt. Het is onduidelijk hoeveel aanvallers er bij de aanslag betrokken waren.

Aangescherpte beveiliging

De kopten, die zo’n 10 procent uitmaken van de bevolking van Egypte, zijn regelmatig het doelwit van extremistische islamieten. Vorig jaar december kwamen bij een zware bomaanslag op een kathedraal in Kairo meer dan 25 mensen om het leven.

In april werden meerdere koptische kerken getroffen door aanslagen, die net als de aanslag in december vorig jaar door Islamitische Staat werden opgeëist. President al-Sisi riep daarop de noodtoestand uit.

In aanloop naar de koptische viering van Kerst, die plaatsvindt op 7 januari, heeft Egypte de beveiliging rond koptische kerken opgevoerd. Bij veel kerken staat politie geposteerd en bij grote kerken zijn metaaldetectoren geplaatst.