Vuurwerk

Bijna een kwart van het geteste vuurwerk is gevaarlijk, zegt inspectiedienst ILT

Bijna een kwart van het geteste legale vuurwerk voldoet niet aan de veiligheidseisen. Dat blijkt uit de controles van de Inspectie van Leefomgeving en Transport (ILT) gedurende het afgelopen jaar. Bij testen deze week op de Maasvlakte bleek dat de meest voorkomende problemen het omvallen van vuurwerk, en het naar beneden dwarrelen van stukken brandend vuurwerk te zijn.

De tests waren geen steekproef. Op grond van tips uit binnen- en buitenland selecteert de ILT vuurwerk dat mogelijk gevaarlijk is. De conclusie geldt dus niet voor al het consumentenvuurwerk op de markt. Het percentage slecht vuurwerk is vrijwel hetzelfde als in voorgaande jaren.

De ILT zegt te voorkomen dat zo’n 80.000 tot 100.000 kg gevaarlijk vuurwerk op de markt komt – 50.000 stuks. De afgekeurde partijen moeten worden vernietigd.

    • Elsje Jorritsma