‘Twee terreurverdachten opgepakt in Frankrijk’

De verdachten, een man en een vrouw, zouden los van elkaar een terroristische actie hebben voorbereid.

Franse politieagenten bij de Notre Dame in Parijs.
Franse politieagenten bij de Notre Dame in Parijs. Foto Michel Euler/AP

De politie in Frankrijk heeft vorige week twee terreurverdachten gearresteerd. Dat schrijven Franse media, onder meer persbureau AFP, op basis van politiebronnen.

Het gaat om een man en een vrouw, wier zaken onafhankelijk van elkaar lijken te staan. Beiden hadden via sociale media contact met leden van de terreurgroep Islamitische Staat in Syrië en Irak. De 21-jarige man werd opgepakt bij Lyon, de vrouw (19) in de buurt van Parijs.

Volgens de krant Le Figaro waren de twee verdachten “vastberaden” om zelf een aanslag te plegen maar waren hun plannen nog niet concreet. De man was van plan geweest militairen aan te vallen. De vrouw zou een doelwit hebben gekozen “in de provincie”, waar minder veiligheidsdiensten zijn.

De verdachten zitten in voorlopige hechtenis. Bij huiszoekingen zijn geen explosieven of wapens gevonden.

Frankrijk hielp Syriëgangers aanvankelijk vriendelijk terug naar huis. Maar nu volgt arrestatie – áls er al teruggereisd kan worden. Lees: Niet iedereen hoeft terug te keren. Liever niet

In november werden bij arrestaties in onder meer de Parijse voorstad Saint-Denis meerdere terreurverdachten opgepakt. In Frankrijk geldt sinds de aanslagen in november 2015 een ernstige terreurdreiging. In oktober van dit jaar werd de noodtoestand, die toen bijna twee jaar van kracht was in het land, opgeheven.