Thuiskok

Paella

Sergio Herman heeft helemaal gelijk dat Paella onterecht als toeristenvoer bekend staat. Een goed gemaakte pan is werkelijk niet te versmaden. Ik heb eens samen met een vriendin de bus naar een dorpje buiten Sevilla genomen en daar uren gewacht om de lokaal vermaarde paella te proeven. Dit recept is heel toegankelijk en klinkt alleen al op papier heerlijk.

Stoof sjalot en knoflook aan in olijfolie in een paellapan. Voeg rijst, venkelzaad, saffraan en paprikapoeder toe. Kruid met zout en peper. Bak rustig aan tot de rijst glazig wordt. Blus af met witte wijn en laat reduceren. Voeg de helft van de bouillon en de tomatencompote toe. Laat alles zachtjes reduceren op het vuur. Voeg mosselen en kokkels toe. Blus af met nog wat bouillon. Als de paella bijna gaar is, voeg dan de langoustines toe. Bak de inktvisjes samen met de gekonfijte knoflook kort in olijfolie en voeg deze aan de paella toe. Controleer of de rijst mooi beetgaar is. Werk af met bladpeterselie en partjes citroen. Paella smaakt het best als er een mooi korstje onder in de pan zit en hij bovenaan nog nissig is.