Kjeld Nuis na razendsnelle 1.000 meter voor het eerst naar Spelen

Hij reed een baanrecord in 1.07,64. Ook Verweij plaatst zich. Op de 1.500 meter bij de vrouwen wist olympisch kampioen Ter Mors zich niet te plaatsen.

Nuis juicht na winst en plaatsing op de 1.000 meter. Foto Vincent Jannink/ANP

Kjeld Nuis mag eindelijk naar de Olympische Spelen. De wereldkampioen op de 1.000 meter haalde verwoestend uit tijdens het kwalificatietoernooi in Heerenveen door de afstand te winnen in 1.07,64. Bij de vrouwen werd olympisch kampioen Jorien ter Mors slechtst vijfde op de 1.500 meter. Op die afstand mag ze haar titel daarom niet verdedigen.

De tijd van Nuis was ruim een halve seconde onder het oude baanrecord in Thialf. Op een laaglandbaan reed nooit iemand sneller dan Nuis. Ook Koen Verweij plaatste zich, door tweede te worden in 1.08,36.

Thomas Krol werd derde, maar moet nog afwachten of hij naar de Spelen mag. Mogelijk wijst de KNSB Kai Verbij aan. De wereldkampioen sprint stond niet aan de start omdat hij zich op de 500 meter blesseerde. Op die afstand kwalificeerde Verbij zich overigens wel.

Nuis was vier jaar geleden een van de favorieten om zich te plaatsen voor de Spelen, maar stelde zwaar teleur door zijn zenuwen niet in bedwang te houden en slechts zesde te worden op het OKT. Op de WK afstanden, eerder dit jaar op de Olympische baan van Pyeongchang, werd Nuis kampioen op de 1.000 meter.

Voor een aantal Nederlandse topsprinters betekent de uitslag dat ze definitief niet naar de Spelen gaan. Michel Mulder haalde het eerder deze week niet op de 500 meter waardoor hij zijn titel op die afstand niet kan verdedigen. Op de 1.000 meter won Mulder vier jaar geleden olympisch brons, maar die prestatie zal hij dus ook niet kunnen herhalen.

Ook Dai Dai Ntab zal niet aan de start komen in Zuid-Korea. Op de 500 meter werd hij na twee valse starts gediskwalificeerd, op de 1.000 kwam hij er niet aan te pas. Ntab werd zevende.

Geen Ter Mors op 1.500 meter vrouwen

Ook voor Jorien ter Mors draaide het kwalificatietoernooi vrijdag uit op een teleurstelling. Zij zal haar titel op de 1.500 meter op de Olympische Spelen in Zuid-Korea niet verdedigen. De schaatsster stelde ernstig teleur op het kwalificatietoernooi in Heerenveen. Ze werd vijfde in 1.56,91.

Ireen Wüst won de de 1.500 meter in 1.54,78, voor Lotte van Beek en Marrit Leenstra. Die drie vrouwen zullen de Nederlandse afvaardiging op deze afstand vormen. Ter Mors plaatste zich eerder deze week wel op 1.000 meter, door die afstand te winnen. Wüst kwalificeerde zich ook al op de 3.000 meter en de 1.000 meter - waarbij ze zich op die laatste afstand ten koste van haar vriendin Letitia de Jong plaatste.

Vier jaar geleden werd Jorien ter Mors olympisch kampioen op de 1.500 meter. De Nederlandse vrouwen waren toen oppermachtig. Ook de overige twee medailles gingen naar Nederland. Wüst - olympisch kampioen in 2010 op deze afstand - werd tweede, Lotte van Beek werd derde. Zelfs de nummer vier was een Nederlandse: Marrit Leenstra.

    • Sjoerd Klumpenaar
    • Joram Bolle