Spelend kind veroorzaakte brand New York

Bij de brand in een appartementencomplex in The Bronx, kwamen donderdag twaalf mensen om het leven.

Foto Amir Levy/Getty Images/AFP

De brand die donderdagavond uitbrak in een appartementencomplex in New York, werd veroorzaakt doordat een kind met een gasfornuis speelde, meldt AP. Bij de brand kwamen twaalf mensen om het leven. Vier anderen verkeren nog in levensgevaar.

De burgemeester van de stad, Bill de Blasio, verklaarde vrijdag dat de brand werd veroorzaakt doordat een kind in een woning op de eerste etage met de gaspitten van een fornuis speelde. Het kind van 3,5 jaar zou dat al vaker hebben gedaan, meldde de brandweer. Het appartementencomplex van vijf etages in stadsdeel The Bronx, aan de noordkant van de stad, vatte daardoor vlam.

Twitter avatar EricFPhillips Eric Phillips Mayor: cause of fire appears to be a small child playing with a stove in a first-floor apartment. https://t.co/ettcMkS2wu

Doordat de brand zich via het trappenhuis razendsnel verspreidde, konden veel bewoners het pand niet op tijd ontvluchten. Vier van de twaalf doden waren kinderen. Volgens de autoriteiten verkeren nog eens vier bewoners momenteel in levensgevaar.

Twitter avatar NYCMayor Bill de Blasio Tonight in the Bronx we’ve seen the worst fire tragedy in at least a quarter of a century. It is an unspeakable tra… https://t.co/1tINZY0ER5

Het is de dodelijkste woningbrand in de stad sinds 1990. De brandweer sprak vrijdag van een brand “van historische omvang”. Ooggetuigen zagen hoe de verbrande lichamen van slachtoffers door de brandweer naar buiten werden gebracht. Ongeveer 170 brandweerlieden rukten uit om de brand te bestrijden. Door het optreden van de brandweer zijn volgens de Blasio “minstens twaalf levens gered”. De brand is inmiddels volledig geblust.