Plichtsverzuim

Ontslagen ex-COR-voorzitter politie wordt ook vervolgd

Frank Giltay, oud-voorzitter van de Centrale Ondernemingsraad (COR) van de Nationale Politie, is donderdag officieel oneervol ontslagen. Het al aangezegde vertrek wegens „zeer ernstig plichtsverzuim” is nu definitief. Per 28 december is hij niet meer in dienst, aldus een politieverklaring. Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag bovendien aangekondigd Giltay en zijn echtgenote strafrechtelijk te vervolgen. Voor welke concrete feiten is nog niet bekend.

Giltay was vier jaar COR-voorzitter. Volgens korpschef Erik Akerboom is hij „bij herhaling onverantwoordelijk omgegaan met financiële middelen van de politie”. Ook heeft hij „interne regels overtreden”. Giltay kan bezwaar aantekenen tegen het besluit. Twee weken geleden ondernam hij nog een uiterste poging zijn strafontslag te voorkomen: hij kwam met een medische verklaring waaruit zou blijken dat hij lijdt aan posttraumatisch stresssyndroom, opgelopen door schokkende gebeurtenissen in het politiewerk. De korpsleiding zag hierin geen reden het ontslag op te schorten. De politie heeft ook al een deel van de tienduizenden euro’s die Giltay onrechtmatig zou hebben uitgegeven ingehouden op diens salaris.

Giltay laat weten geen commentaar te willen geven aan NRC omdat deze krant „niet objectief” over zijn zaak zou berichten. (NRC)