Nederlander bezorgd: smartphone neemt steeds vaker plaats van gesprek in

Foto Reuters

Nederlanders maken zich zorgen over de smartphone: praten we nog wel genoeg met elkaar? Zien we niet vóóral het scherm? Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) stelt het deze vrijdag vast in Burgerperspectieven. Dat is een onderzoek naar de stemming in Nederland: meestal als kwartaalbericht, deze keer kijkt het SCP ook tien jaar terug.

Uit die terugblik blijkt dat ‘samenleven’ vanaf 2008 bijna steeds de grootste zorg is geweest van Nederlanders. De zorgen gaan over individualisering, gebrek aan respect en polarisatie. Het voorbeeld dat de SCP-onderzoekers daarbij vaak horen is ‘de telefoon’. Ze schrijven: „In plaats van op elkaar te letten en met elkaar te praten zijn mensen de afgelopen tien jaar steeds meer naar hun smartphone gaan kijken.”

Nederlanders lijken een wat negatieve inslag te hebben; ze benoemen de problemen die ze rondom zich zien veel makkelijker dan de sterke punten van hun land. Dat is iets wat het Planbureau al veel langer constateert. Toch stelt het onderzoeksinstituut vast dat het optimisme over Nederland aan het toenemen is. Wat wel weer licht daalt, is de tevredenheid over het eigen leven.

Dat hoog- en laagopgeleiden uit elkaar groeien, blijkt al langer uit de SCP-onderzoeken. Ook ditmaal weer: de verschillen nemen toe in hoe ze aankijken tegen de Haagse politiek en Europa. (NRC)