Het gezicht van de toekomst

Chriet Titulaer futuroloog en sterrenkundige

Foto ANP Kippa

9 MEI 1943 - 23 APRIL 2017

Chriet Titulaer was in de jaren 70 en 80 voor het Nederlandse publiek het icoon van de wetenschappelijke vooruitgang. Een hele generatie leerde van hem over astronomie, over het weer en over technologische snufjes, gebracht met Limburgs accent en opvallende ringbaard. Bekendheid kreeg hij in 1969, toen hij samen met Henk Terlingen (‘Apollo Henkie’) voor de tv verslag deed van de eerste maanlanding.

Naast het maken van populair-wetenschappelijke programma’s als Tros Wondere Wereld en tv-cursussen als Nederland en het weer schreef Titulaer populaire boeken, zoals De mens in het heelal (1977). Zelfs in 1986, het jaar van Tsjernobyl en de ontploffing van de spaceshuttle Challenger, behield Titulaer zijn optimisme. Hij liet een Saturnus-raket op ware grootte tegen de Domtoren plaatsen. Het succesvolste, maar ook laatste grote project van Titulaer was het Huis van de Toekomst in Rosmalen (1989), dat een beeld moest geven van slimme technologie. Het was zeven jaar open en trok 3,5 miljoen bezoekers.

    • Japke-d. Bouma