Grof en chic, stout met stijl

Wie ontvielen ons het afgelopen jaar? NRC licht net als voorgaande jaren een aantal mensen uit om hun leven nog eenmaal te memoreren.

Adèle Bloemendaal actrice, zangeres, cabaretière

Foto ANP Kippa

11 JANUARI 1933 - 21 JANUARI 2017

Adèle Maria Hameetman uit de Jordaan maakte in de jaren 50 haar debuut bij jeugdtheatergezelschap Puck maar pleegde al na een paar maanden ‘contractbreuk’ toen ze in avonturier Ben Bloemendaal de liefde vond en naar Amerika trok. Toen ze van hem scheidde, behield ze zijn naam. Uit een volgend huwelijk met zanger en acteur Donald Jones kwam zoon en acteur John Jones voort, waarna ze als alleenstaande moeder verder ging. Ze brak door in 1969 als Doortje door in de comedyserie ’t Schaep met de 5 pooten, waarin ze speelde met Piet Römer en Leen Jongewaard. Later waagde ze zich aan carnavalsnummers, poseerde ze voor Playboy en maakte ze de grote theatershows waarin ze in al haar veelzijdigheid tot haar recht kwam. Ze was op haar best als ze op het ene moment rebels kon zijn en even later weer ravissant. Baldadig en chic. Literair en liederlijk. Grof en geraffineerd. Stout met stijl. Ze was een fenomeen.

    • Japke-d. Bouma