Empathisch, af en toe driftig

Eberhard van der Laan burgemeester

Foto Leo van Velzen

28 JUNI 1955 - 5 OKTOBER 2017

In februari maakte Eberhard van der Laan bekend dat hij ernstig ziek was, de prognose niet goed was en hij desondanks „graag nog een poosje” burgemeester van de „lieve Amsterdammers” wilde blijven. Dat poosje duurde acht maanden. Toen hij stopte, brachten honderden mensen hem voor zijn raam een applaus-serenade.

Van der Laan, jurist van opleiding, advocaat van beroep, was daarnaast telkens terug te vinden in de politiek. Eerst als PvdA-raadslid in Amsterdam. In 2008 werd hij minister van Wonen, Wijken en Integratie. In 2010 burgemeester. In die functie toonde hij zich een creatief en activistisch bestuurder: kordaat, empathisch, op zoek naar problemen om daar praktische oplossingen voor te vinden – en af en toe driftig. Door zijn optreden dwong hij bij politieke vrienden en vijanden respect af, en als boegbeeld van Amsterdam waardering en genegenheid van de bewoners.

    • Japke-d. Bouma