Eenvoudig, maar niet simpel

Dick Bruna ontwerper, tekenaar

Foto ANP

23 AUGUSTUS 1927 - 16 FEBRUARI 2017

Wie Dick Bruna giftig wilde krijgen, noemde zijn Nijntje ‘simpel’. Want: „Nijntje tekenen is nog net zo moeilijk als in het begin”, zei hij nog op hoge leeftijd. Bruna’s zwarte lijnen kwamen nooit in één vlotte streek op het papier terecht, maar werden millimeter voor millimeter opgebouwd, met hier en daar een ‘bibber’ tot gevolg.

Als telg in het Bruna-uitgeversgeslacht was Bruna voorbestemd om de uitgeverij van zijn vader over te nemen, maar de jonge Dick had meer interesse voor de kunst. Hij ging boekomslagen ontwerpen. Nijntje, in 1955 ontstaan als vakantieverhaal voor zijn zoon, veroverde vanaf de jaren 70 de wereld, Japan in het bijzonder. Het vermogen van de zakelijk goed georganiseerde Bruna groeide naar schatting tot ruim 40 miljoen euro. Dat Bruna’s werk zo populair was bij kleine kinderen, leidde de aandacht wel eens af van zijn artistieke kwaliteit. Pas in 2015 kreeg hij met de Max Velthuijs-prijs – de ‘P.C. Hooftprijs voor illustratoren’ – brede erkenning als kunstenaar.

    • Japke-d. Bouma