De kubus als bepalende lievelingsvorm

Willem Pars Graatsma 1925-2017

Architect/ontwerper ontwierp in de jaren vijftig en zestig advertenties en tentoonstellingen, steeds met de kubus als basisvorm.

Postzegel van Slothouber & Graatsma uit 1970 met een van hun Kubistische constructies.

Architect en ontwerper William Graatsma is eerste kerstdag op 92-jarige leeftijd in zijn woonplaats Maastricht overleden.

Samen met Jan Slothouber (1918-2007) bepaalde Graatsma vanaf midden jaren vijftig het bedrijfsimago van de Nederlandse Staatsmijnen/DSM. Het duo ontwierp verpakkingen, advertenties en tentoonstellingen, steeds met de kubus als basisvorm.

Die kubistische constructies sloten aan bij de seriële en conceptuele kunst van de jaren zestig. In 1965 wijdde het Stedelijk Museum Amsterdam onder de titel vier kanten: maat, vorm, kleur, letter een tentoonstelling aan het werk van Slothouber & Graatsma. In 2006 accepteerde het museum een omvangrijke schenking van hun ontwerpen. Met hun in 1967 opgerichte Centrum voor Cubistische Constructies (CCC) vertegenwoordigden Slothouber & Graatsma Nederland in 1970 op de 35ste Biënnale van Venetië.

Toen aan hun werkzaamheden voor DSM een einde kwam, gingen beide architecten verder in het onderwijs. Slothouber werd lector aan de TH Eindhoven, Graatsma ging leiding geven aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht.

De academie heeft boven de overlijdensadvertentie Graatsma’s levensmotto geplaatst: ‘Ieder mens is een kunstenaar.’

    • Arjen Ribbens