Coolsingel op de schop

Expositie

De Coolsingel wordt ingrijpend veranderd. Eerder ook al, toont Museum Rotterdam.

Je kijkt nooit meer helemaal hetzelfde naar het stadhuis als je weet dat het in de plaats is gekomen van een arme rommelwijk vol kroegen en bordelen. Het Zandstraatkwartier, of in de volksmond, de Polder, moest wijken voor de vooruitgang. Deze door de groei van de stad inmiddels centraal gelegen sloppenwijk paste niet in de ambities van Rotterdam. Die ambities zijn altijd bepalend geweest voor het aanzicht van de Coolsingel. Dat is goed te zien in de fijne tentoonstelling die tot 8 april te zien is in Museum Rotterdam: Coolsingel.

De aanleiding voor de expositie is de grote herinrichting van de Coolsingel die volgend jaar, na het ingewikkelde voorbereidend grondwerk dit jaar, echt gestalte zal krijgen. In het ontwerp van Adriaan Geuze moet de gemankeerde snelweg door het centrum de allure krijgen van een fraaie stadsboulevard. Twee rijbanen verdwijnen, zodat aan de westkant een brede ‘esplanade’ voor fietsers en wandelaars ontstaat. Ook wordt de Coolsingel doorgetrokken tot aan de Schilderstraat/Witte de Withstraat.

De expositie laat zien hoe de Coolvest, zoals het toen heette, gebouwd als verdedigingswerk voor de stad, zich ontwikkeld heeft tot de wederopbouw-verkeersader die het nu is geworden. En ook dat het nieuwe plan eigenlijk aansluit op hoe de Coolsingel er vóór het bombardement bij lag. Op historische kaarten is te zien dat de Coolsingel – ooit water – door de groei van de stad werd ingekapseld, en veranderde in een allee met statige gebouwen.

    • Elsje Jorritsma