Opinie

    • Caspar Naber

‘Advocaat is de juiste man voor Sparta’

De stelling

Dick Advocaat (70) is sinds woensdag de nieuwe trainer van Sparta Rotterdam. De club staat met 11 punten voorlaatste in de eredivisie.

Dick Advocaat, Hagenaar, van 1980 tot en met 1982 verdedigend middenvelder bij Sparta, volgt Alex Pastoor op die twee weken geleden werd ontslagen na de 0-7 nederlaag tegen Feyenoord.

Advocaat zag Sparta zondag met 4-0 verliezen van FC Groningen. „Het elftal was dood. We gaan kijken wat de mogelijkheden zijn”, zei hij bij zijn presentatie, doelend op het halen van versterking. Vriend en vijand reageren positief. De stelling luidt: ‘Advocaat is de juiste man voor Sparta’.

John de Wolf, voormalig verdediger en assistent-trainer Sparta: „Ik maakte in 1983 mijn debuut bij Sparta en vind Advocaat een geschenk uit de hemel voor club en team. De verdediging is zwak, de aanvallers onmachtig. Advocaat is een resultaattrainer met een goede naam en overlevingsdrang die teams beter maakt. Hij is nog nooit gedegradeerd met een elftal. Ik vind het fantastisch dat hij erin stapt want hij had ook naar de Premier League kunnen gaan met Swansea.

„Het is ook een mooie geste naar Leo Beenhakker (technisch adviseur, nieuwe spelers halen) en Cor Pot (Advocaats assistent bij Zenith Sint-Petersburg) met zijn Sparta-hart. De naam Advocaat opent deuren. Essentieel bij het aantrekken van nieuwe spelers, een van zijn voorwaarden. In de wandelgangen circuleren al namen. Zo zou Mateo Cassierra (Ajax) graag willen komen.”

Wim van Merkensteijn, voorzitter Feyenoord Supporters Vereniging: „Ik vind Sparta een mooie club, ben negen jaar zakelijk sponsor geweest en hoop dat Advocaat haar in de eredivisie weet te houden want het zou erg jammer zijn als de stadsderby’s tegen Feyenoord en Excelsior verdwijnen. Advocaat is de juiste man voor Sparta. Hij hielp Feyenoord vorig jaar ook toen het nodig was (adviseur naast trainer Van Bronckhorst). Ik heb de laatste wedstrijden van Sparta gezien en het was overduidelijk dat het team versterking nodig heeft.”

Hugo Borst, Sparta-fan, schrijver en journalist: „Ik ben ontzettend blij met Advocaat.” [Borst vroeg hem op 18 december in zijn AD-column of hij als laatste kunstje Sparta nog één keer wilde redden, net als bijna 40 jaar geleden.] „We dreigden te degraderen maar vanaf het moment dat hij meedeed, liep het als een trein. Moet je je voorstellen, Sparta had in één elftal drie latere bondscoaches: Danny Blind, Louis van Gaal en Dick Advocaat.”

    • Caspar Naber