75 terreurverdachten opgepakt in Turkije

Volgens de autoriteiten waren sommige verdachten van plan een aanslag te plegen tijdens de jaarwisseling.

Foto Hassene Dridi/AP

De Turkse politie heeft vrijdag 75 mensen opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij terreurgroep Islamitische Staat (IS). Volgens het Turkse staatspersbureau Anadolu waren sommige verdachten van plan aanslagen te plegen tijdens de jaarwisseling.

De verdachten werden gearresteerd in Ankara en Istanbul. Veel van hen hebben niet de Turkse nationaliteit. Uit politieonderzoek bleek dat sommige verdachten al voorbereidingen hadden getroffen om aanslagen te plegen en enkele locaties hadden uitgezocht.

Het land heeft de veiligheidsmaatregelen dit weekend aangescherpt. Zo is er veel politie op straat en zijn in Istanbul enkele grote openbare nieuwjaarsfeesten afgelast.

In Istanbul werd in 2017 tijdens de jaarwisseling een bloedige aanslag gepleegd. Lees meer: IS koos Reina om ‘heidens feest’

Vorig jaar kwamen 39 mensen om het leven bij een aanslag in een nachtclub in Istanbul tijdens de jaarwisseling. Iets na middernacht opende een schutter het vuur in de nachtclub. De dader werd na twee weken opgepakt en de aanslag werd opgeëist door IS. In totaal zijn in Turkije meer dan driehonderd mensen omgekomen door aanslagen die werden opgeëist door de terreurgroep.