2017: het jaar van de warme knuffel

Foto’s ANP

2017 was voor veel politici een jaar van afscheid, dus werd er in Den Haag heel wat afgeknuffeld. Vaak voor het oog van de camera - politici worden er menselijk en kwetsbaar door. Liefst 71 Tweede Kamerleden namen afscheid na de verkiezingen van 15 maart. Een deel ging vrijwillig, een groot deel ook niet – denk aan de gedecimeerde fractie van de PvdA.

Eind oktober vertrok zo’n beetje het hele kabinet Rutte II – niet meer dan drie bewindspersonen schoven door naar Rutte III. We lazen later dat de besloten afscheidsfeestjes ruim drie ton hadden gekost. Daar waren geen camera’s bij.

Het ontroerendste afscheid was op 26 januari, toen Ard van der Steur (foto 3) opstapte als minister van Justitie. De ambitieuze Van der Steur struikelde binnen een jaar, over een schimmige deal die een van zijn voorgangers had gesloten. Aan het eind van het urenlange debat over de ‘bonnetjesaffaire’ viel hij de premier Rutte in de armen.

Minister Jeanine Hennis was, begin oktober, de laatste bewindspersoon – en de vijfde VVD’er – die onvrijwillig terugtrad. Als minister van Defensie nam ze verantwoordelijkheid voor een dodelijk ongeluk met twee militairen in Mali. Na haar laatste debat kreeg ze van verschillende Kamerleden een hug – hier van Vera Bergkamp van D66 (foto 4).

Van de nieuw gekozen Tweede Kamer zijn al weer twee leden vertrokken. VVD’er Pieter Duisenberg (foto 1) koos voor het voorzitterschap van de universitaire lobbyclub VSNU. Oud-PvdA-minister Jeroen Dijsselbloem, 52.000 voorkeursstemmen, ontbrak het na het verlies van de PvdA „aan vuurkracht”. (foto 5).

De knuffel voor Thierry Baudet (foto 2) is een uiting van vreugde en van ongeloof. Zijn partij, Forum voor Democratie, kwam met twee zetels in de Kamer. Op de foto wordt hij bejubeld door Yernaz Ramautarsing, kandidaat-raadslid in Amsterdam.

Het laatste afscheid was er een van opluchting. Emile Roemer kondigde op 13 december lachend zijn vertrek aan als partijleider van de SP (foto 6). Hij hield er misschien wel zijn vrolijkste toespraak ooit bij. Lilian Marijnissen, zijn opvolger, stond al geruime tijd in de coulissen klaar.