Virgil van Dijk met 84,5 miljoen euro duurste Nederlandse voetballer ooit

Verdediger Virgil van Dijk (26) uit Breda is sinds woensdag de duurste Nederlandse voetballer aller tijden. De Engelse topclub Liverpool neemt hem over van Southampton en betaalt volgens Britse media 75 miljoen pond (84,5 miljoen euro).

Het oude record stond op naam van Marc Overmars: hij ging in 2000 voor 40 miljoen euro van Arsenal naar Barcelona. Met name de afgelopen jaren zijn de transferbedragen in de Europese top fors gestegen. Van Dijk, die zestien interlands speelde, is nu ook de duurste verdediger in het internationale voetbal. Hij gaat de Franse international Benjamin Mendy (23) voorbij: Manchester City kocht hem afgelopen zomer voor 58 miljoen van Monaco.

In Nederland was er lang twijfel over de kwaliteiten van Van Dijk. Willem II, waar hij in de jeugd speelde, liet hem in 2010 gratis naar FC Groningen vertrekken. Daar ontwikkelde Van Dijk zich tot een beloftevolle verdediger, maar hij overtuigde onvoldoende om een transfer af te dwingen naar een club uit de traditionele topdrie (Ajax, Feyenoord, PSV). In 2013 vertrok hij naar het Schotse Celtic, dat hem in 2015 verkocht aan Southampton. (NRC)