Trein in Oldenzaal ontruimd om dreigbrief

Een explosievenexpert met speurhond heeft de trein doorzocht. Inmiddels is de situatie volgens de politie weer veilig.

Een ICE-trein naar Duitsland op station Amsterdam Centraal. Beeld ter illustratie - dit is niet de stilgezette trein. Foto Marcel Antonisse/ANP

Een internationale trein is donderdagochtend op station Oldenzaal stilgezet en ontruimd na de vondst van een dreigbrief. Dat meldt spoorbeheerder ProRail op Twitter. De politie bevestigt op haar eigen Twitterkanaal dat er sprake was van “een verdachte situatie”. De brief lag in het Centraal Station in Amsterdam. Inmiddels “is de situatie veilig”, twittert de politie.

Twitter avatar POL_Oldenzaal Politie Oldenzaal De politieactie in #Oldenzaal is afgelopen. Er was sprake van een mogelijk gevaarlijke situatie in de trein. We nam… https://t.co/IQ1YaYYkLh

Ongeveer honderd passagiers zijn uit de trein gehaald. Zij zijn opgevangen door de hulpdiensten, twittert de politie. ProRail meldt dat een explosievenexpert met een speurhond de trein heeft doorzocht. De veiligheidsregio Twente heeft de situatie voor de hulpdiensten korte tijd opgeschaald naar GRIP-1. Dat houdt in dat er een centrale commandopost werd ingericht om de communicatie tussen politie, brandweer en andere hulpverleners makkelijker te maken.

RTV Oost heeft beelden van de situatie ter plekke:

De trein die is stilgezet was op weg van station Amsterdam Centraal naar Berlijn. Het station in Oldenzaal waar de trein stilstaat, is normaal geen stopplaats. De politie zegt later op de middag met meer informatie te komen.

    • Vincent Sondermeijer