Tientallen doden bij aanslag Kabul

De zelfmoordaanslag werd gepleegd op een shi’itisch centrum waar ook een persbureau zit.

De Afghaanse politie heeft de omgeving afgesloten.
De Afghaanse politie heeft de omgeving afgesloten. Foto Mohammad Ismail/Reuters

Bij een aanslag in Kabul zijn donderdag tientallen doden en gewonden gevallen. De aanslag vond plaats bij een gebouw waarin een shi’itisch cultureel centrum en persbureau Afghan Voice zitten. Een zelfmoordterrorist blies zich op in het centrum.

Volgens een woordvoerder van het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken zijn er zeker veertig doden en dertig gewonden. De Afghaanse politie spreekt tegenover persbureau AP van ten minste 41 doden en ruim 80 gewonden.

Ooggetuigen melden dat er twee explosies zijn geweest, de laatste op het moment dat hulpdiensten al ter plekke waren. Onder de slachtoffers zijn vooral studenten, meldt Reuters. Die bezochten op dat moment het gebouw om de de invasie in Afghanistan van het Sovjetleger op 24 december 1979 te herdenken. Een zelfmoordterrorist ging tussen de aanwezigen zitten en blies zichzelf op. In de chaos die vervolgens ontstond werden meerdere bommen tot ontploffing gebracht.

In de loop van de ochtend eiste Islamitische Staat (IS) de verantwoordelijkheid op voor de aanslag, zonder bewijs daarvoor te leveren. De sunnitische terreurgroep heeft vaker aanslagen gepleegd in de voornamelijk shi’itisch wijk waar donderdag de aanslag plaatsvond.

Meer aanslagen

IS is in Afghanistan de laatste tijd steeds actiever aan het worden. Maandag kwamen in Kabul zes mensen om het leven toen een zelfmoordterrorist een aanslag pleegde bij het hoofdkwartier van de geheime dienst van Afghanistan. Die aanslag werd ook opgeëist door IS. In mei doodde een bom in de diplomatieke wijk 150 mensen.