Spoeddebat

Bouw Haags cultuurcentrum wordt ‘binnenkort’ hervat

De gemeenteraad onderbrak het kerstreces voor overleg met wethouder Wijsmuller over de bouwstop.

Gemeente Den Haag

De bouw van een groot nieuw cultuurcentrum aan het Spui in Den Haag wordt binnenkort hervat. Dat heeft wethouder Joris Wijsmuller (Stadsontwikkeling, Haagse Stadspartij) donderdag gezegd tijdens spoedoverleg met de raad.

Op initiatief van de SP werd het kerstreces onderbroken om de verantwoordelijk wethouder aan de tand te voelen over de plotseling stilgelegde bouw. In juni van dit jaar begon de constructie van het zogenoemde Onderwijs- en Cultuurcomplex (OCC), maar „verschil van inzicht” tussen bouwcombinatie Cadanz en de gemeente leidde onlangs tot een bouwstop.

Gebrek aan informatie

Tot grote verontwaardiging van de raad hield wethouder Wijsmuller dit voor zich. Coalitiepartijen PvdA en CDA hekelden donderdag tijdens een spoedzitting de gebrekkige informatievoorziening. Wijsmuller erkende dat de raad beter geïnformeerd had kunnen worden. Over het waarom van de bouwstop bleef hij onduidelijk. Dat was voor Partij van de Dieren aanleiding om de correspondentie tussen de gemeente en de bouwer op te vragen. Wijsmuller moet gehoor geven aan dit verzoek; alle raadsleden van de oppossitie in de commissievergadering stemden voor.

Het OCC is een prestigeproject waarover Den Haag jarenlang heeft gediscussieerd. Het nieuwe complex vervangt in het stadscentrum het Lucent Danstheater en de Dr. Anton Philipszaal, en moet vanaf 2020 plaats bieden aan onder meer Residentie Orkest, Nederlands Danstheater en Koninklijk Conservatorium. De kosten van de bouw zijn begroot op 177 miljoen euro.

    • Gretha Pama
    • Huib de Zeeuw