Oud-voorzitter ondernemingsraad politie definitief ontslagen

Frank Giltay verkwistte als voorzitter van de Centrale Ondernemingsraad van de Nationale Politie tienduizenden euro’s aan onder meer drank en feestjes.

Beeld Remko de Waal/ANP

De oud-voorzitter van de Centrale Ondernemingsraad (COR) van de Nationale Politie Frank Giltay is donderdag officieel oneervol ontslagen. Eerder was zijn gedwongen vertrek wegens “zeer ernstig plichtsverzuim” al aangezegd, maar de beslissing is nu definitief. Per 28 december is hij niet meer in dienst, schrijft de politie in een verklaring.

Giltay was vier jaar lang COR-voorzitter. Volgens de korpschef Erik Akerboom is hij “bij herhaling onverantwoordelijk omgegaan met financiële middelen van de politie”. Ook heeft hij “meerdere interne regels overtreden”. Giltay kan nog bezwaar aantekenen tegen het besluit.

Uit een grootschalig integriteitsonderzoek bleek dat het medezeggenschapsorgaan onder zijn leiding tienduizenden euro’s verkwistte. Het geld werd onder meer uitgegeven aan etentjes, drank, feestjes en het inhuren van bevriende adviseurs. Giltay declareerde kosten onterecht of gebruikte een speciale creditcard van de politie.

Schorsing en aangifte

Eind vorig jaar werd Giltay al geschorst. Door het schandaal kwam ook de inmiddels overleden korpschef Gerard Bouman onder vuur te liggen. Hij zou Giltay hebben omgekocht om steun te krijgen voor de reorganisatie van de politie. De onderzoekscommissie onder leiding van Maarten Ruys concludeerde dat hier geen bewijs voor was.

Lees het interview met Maarten Ruys: ‘De korpschef wilde alleen maar helpen’

De nieuwe korpschef Akerboom schreef in een brief aan Giltay dat zijn handelen heeft geleid tot grote imagoschade voor de politie. Ook werd tegen de oud-voorzitteraangifte gedaan wegens valsheid in geschrifte, oplichting, verduistering en ambtelijke omkoping.

Laatste poging Giltay: medische verklaring

Frank Giltay heeft twee weken geleden nog een ultieme poging ondernomen om zijn strafontslag te voorkomen. Hij leverde bij de politie een medische verklaring in waaruit zou blijken dat hij lijdt aan PTSS: een door schokkende gebeurtenissen in het politiewerk opgelopen posttraumatische-stressstoornis. De korpsleiding van de nationale politie besloot dat deze informatie geen reden was om het voorgenomen ontslag op te schorten.

De politie heeft ook al een deel van de tienduizenden euro’s die Giltay onrechtmatig zou hebben verkwist ingehouden op het salaris dat de ondernemingsraad voorzitter nog ontving. Bijvoorbeeld de uitgaven voor maatpakken die Giltay met de creditcard van de politie kocht zijn alsnog met zijn inkomsten verrekend.

Giltay laat desgevraagd weten geen commentaar te willen geven aan NRC omdat deze krant “niet objectief” over zijn zaak zou berichten. Zijn advocaat David Duijvelshoff heeft de afgelopen maanden in een verweerschrift proberen aan te tonen dat het onderzoek tegen Giltay oneerlijk zou zijn verlopen. De politietop verwerpt dat verwijt.

    • Marcel Haenen
    • Christiaan Paauwe