minder Griepprikken

RIVM: Nederland getroffen door griepepidemie die weken duurt

In Nederland is nu, zoals vrijwel elk jaar, officieel sprake van een griepepidemie, die gemiddeld negen weken duurt. Dat blijkt uit gegevens van onderzoeksinstituut Nivel, bevestigt het RIVM. Onderzoekers spreken van een griepepidemie als twee weken achtereen minimaal 51 op de 100.000 mensen geregistreerd worden met het griepvirus (officiële naam: influenza). In de week van 11 tot en met 17 december waren dat 52 mensen, van 18 tot en met 24 december 69. Het enthousiasme voor de griepprik neemt de afgelopen tien jaar af. Van de 6 miljoen mensen die huisartsen in 2016 hadden uitgenodigd om zich tegen griep te laten vaccineren, liet 53 procent zich prikken. Een jaar eerder was dat ruim 2 procentpunt meer. Begin deze eeuw was de opkomst nog zo’n 77 procent. (NRC)

    • Menno Sedee