Leonardo maakte een klapper van Leonardo

Met het schilderij Salvator Mundi van Leonardo da Vinci werd dit jaar veilinggeschiedenis geschreven. En niet alleen door de recordopbrengst van 450,3 miljoen dollar.

Als er een Oscar voor promotiefilms zou bestaan, verdient Droga5 een nominatie. Het New Yorkse pr-bureau maakte dit najaar voor veilinghuis Christie’s een weergaloze video om aandacht te vragen voor de verkoop van Salvator Mundi, het aan Leonardo da Vinci toegeschreven schilderij van Christus als redder van de wereld.

Met een verborgen camera werden op een kijkdag enige tientallen mensen gefilmd die het schilderij bekijken. Onder hen zangeres Patti Smith (met zonnebril) en de op-een-na bekendste Leonardo ooit: filmster DiCaprio.

Vele monden staan open van verbazing, en hier en daar biggelt een traan. De gedragen muziek – ‘On The Nature Of Daylight’, een filmsoundtrack van de Brits-Duitse componist Max Richter – versterkt de devote sfeer. Pas bij de aftiteling wordt duidelijk waar alle de aandacht naar uitging: Salvator Mundi – The Last da Vinci . Het schilderij zelf komt niet in beeld. De video The Last da Vinci: The World is Watching is nog te zien op YouTube.

Salvator Mundi is een mijlpaal in de veilinggeschiedenis. En niet alleen door de recordopbrengst van 450,3 miljoen dollar (380 miljoen euro). Op de kijkdagen in Hongkong, Londen, San Francisco en New York kwamen meer dan dertigduizend kunstliefhebbers af. Sommigen stonden uren in de rij.

Nooit eerder schakelde Christie’s een pr-bureau in voor de promotie van een kunstwerk. En nooit eerder in de veilinggeschiedenis werd opeens 30 miljoen dollar hoger geboden. Dat gebeurde nota bene toen na een achttien minuten durende biedingsstrijd met steeds kleinere stappen de 370 miljoen dollar was bereikt. Over de telefoon kwam toen het knock-outbod van 400 miljoen.

Het Christus-schilderij heeft een handvol mensen onbarmhartig rijk gemaakt. Om te beginnen de Amerikaanse kunsthandelaren Robert Simon en Alexander Parish. In 2005 kochten zij het toen nog anonieme schilderij voor 8.000 dollar op een boedelveiling. Na een ingrijpende restauratie deden ze het paneel als een Da Vinci van de hand voor 80 miljoen dollar.

De Zwitserse zakenman en kunsthandelaar Yves Bouvier verkocht het in 2013 voor 127 miljoen dollar aan de Russische verzamelaar Dmitri Rybolovlev. Die maakte met de veiling bij Christie’s een spectaculaire winst op het schilderij. Al zal Christie’s wel een onbekend bedrag inhouden bestemd voor degene die voor de veiling een opbrengst van 100 miljoen dollar garandeerde. Die garantie zal vele tientallen miljoenen waard zijn.