Kramer en Bergsma naar de Spelen op 10.000 meter

Anice Das won eerder op donderdag de 500 meter. Het is afhankelijk van de prestaties van andere schaatsters of zij naar de Olympische Spelen mag in Pyeongchang.

Olympisch kampioen Jorrit Bergsma, dit seizoen behoorlijk uit vorm, werd knap tweede op de 10 kilometer. Hij mag daardoor zijn titel verdedigen in Zuid-Korea.
Olympisch kampioen Jorrit Bergsma, dit seizoen behoorlijk uit vorm, werd knap tweede op de 10 kilometer. Hij mag daardoor zijn titel verdedigen in Zuid-Korea. Foto Vincent Jannink/ANP

Sven Kramer heeft met overmacht de 10 kilometer gewonnen op het olympisch kwalificatietoernooi in Heerenveen. Hij pakte de winst in 12.54,04. Jorrit Bergsma, dit seizoen erg uit vorm, werd knap tweede in 12.58,78. Hij kan daardoor zijn olympische titel verdedigen.

Zijn ploeggenoot Bob de Vries, de verrassende winnaar op de 5.000 meter, liep plaatsing op de 10 kilometer mis. Hij werd derde in 13.01,12. Nederland heeft slechts twee startplekken voor de langste schaatsafstand. Met de winst op de 5 kilometer had De Vries zich al geplaatst voor de Olympische Spelen in Pyeongchang. Ook Kramer komt uit op deze afstand. Hij kan in Zuid-Korea voor de derde keer op rij de gouden medaille winnen op de 5.000 meter.

Winst Das op 500 meter, plaatsing Spelen nog onduidelijk

Eerder op donderdag won Anice Das, zeer verrassend de 500 meter. De 31-jarige sprintser won de kortste schaatsafstand in 38,42. Marrit Leenstra reed een tiende van een seconde langzamer (38,52) en eindigde als tweede. De derde tijd werd gereden door Letitia de Jong (38,58). De Nederlands kampioen op deze afstand stelde teleur. Jorien ter Mors werd slechts negende in 38,91. Zij heeft zich wel geplaatst voor de 1.000 meter, die won ze afgelopen dinsdag. Leenstra werd toen ook tweede.

Het is nog niet zeker of Das ook mag uitkomen op de Olympische Spelen in Pyeongchang. Op de 500 meter scoren de Nederlandse vrouwen relatief slecht, waardoor deze afstand als laatste staat aangeschreven in de ingewikkelde prestatiematrix die de schaatsbond KNSB heeft samengesteld. Via deze kansenmatrix berekent de KSNB hoe groot de kans is dat een Nederlander op een bepaalde afstand een medaille kan winnen.

Nederland mag 20 schaatsers afvaardigen naar Pyeongchang

In totaal mag Nederland tien mannelijke en tien vrouwelijke schaatser afvaardigen naar Zuid-Korea en per afstand zijn er maximaal drie startplaatsen per land beschikbaar. Voor Das is het te hopen dat een aantal vrouwen zich plaatsen voor meerdere afstanden, dan komt er ook een plek voor haar vrij. Dat lijkt wel te gebeuren. Zo mag Leenstra met haar tweede plaats op de 500 en 1.000 meter op beide afstanden uitkomen in Pyeongchang. Ook Ter Mors, Antoniette de Jong en Ireen Wüst hebben zich al geplaatst. De Jong won de 3.000 meter, Wüst werd tweede.

Bij de mannen zijn naast Kramer, De Vries en Bergsma, Ronald Mulder en Kai Verbij zeker van de Olympische Spelen. Zij werden respectievelijk eerste en tweede op de 500 meter.

    • Huib de Zeeuw