Afghanistan

Tientallen doden in Kabul na zelfmoordaanslag

Afghaanse agenten donderdag bij plaats van aanslag in Kabul.
Afghaanse agenten donderdag bij plaats van aanslag in Kabul. Foto Mohammad Ismail/Reuters

Bij een zelfmoordaanslag in Kabul zijn donderdag tientallen doden en gewonden gevallen. De aanslag vond plaats bij een gebouw waarin persbureau Afghan Voice en een shi’itisch cultureel centrum zitten. Volgens het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken zijn er zeker veertig doden en dertig gewonden. De politie spreekt van ten minste 35 doden en twintig gewonden. Volgens ooggetuigen waren twee explosies, de laatste op het moment dat hulpdiensten al ter plekke waren. Onder de slachtoffers zijn vooral veel studenten.

Rond het middaguur (Nederlandse tijd) had nog niemand de verantwoordelijkheid opgeëist. De Talibaan ontkennen er iets mee te maken te hebben. IS eiste de verantwoordelijkheid voor eerdere zelfmoordaanslagen in Kabul op. Maandag kwamen daar zes mensen om het leven. Een zelfmoordterrorist pleegde een aanslag bij het hoofdkwartier van de geheime dienst. In mei doodde een bom in de diplomatieke wijk 150 mensen. (Reuters)

    • Bas Tooms