Virgil van Dijk duurste Nederlandse voetballer ooit

Liverpool betaalt aan Southampton zo’n 75 miljoen pond (ruim 84 miljoen euro) voor de Nederlander. Hij wordt daarmee de duurste verdediger ooit.

Virgil van Dijk.
Virgil van Dijk. Foto Glyn Kirk/AFP

Virgil van Dijk is woensdag de duurste Nederlandse voetballer aller tijden geworden. Liverpool maakte woensdag bekend dat het de verdediger overneemt van de eveneens Engelse club Southampton. Daarmee is volgens Engelse media een bedrag gemoeid van zo’n 75 miljoen pond (zo’n 84,4 miljoen euro). Niet eerder werd er zoveel betaald voor een Nederlandse voetballer.

Het oude Nederlandse transferrecord was 100 miljoen gulden. Dat bedrag telde FC Barcelona in 2000 neer voor Marc Overmars, die overkwam van Arsenal. De duurste verdediger voor de Van Dijk-transfer was Kyle Walker, voor wie 54 miljoen pond, inclusief eventuele bonussen, werd neergeteld toen hij afgelopen zomer van Tottenham Hotspur naar Manchester City ging. Kort daarop volgt Benjamin Mendy, voor wie, inclusief eventuele bonussen, 52 miljoen pond werd neergeteld toen hij AS Monaco verruilde voor Manchester City.

De 26-jarige international krijgt bij Liverpool rugnummer vier. De Nederlander zegt in een verklaring “verheugd en vereerd” te zijn met zijn overgang.

Speculatie

Over de toekomst Van Dijk werd de laatste paar weken zeer veel gespeculeerd. Vanwege de transfergeruchten kondigde Southampton-manager Mauricio Pellegrino dinsdag aan Van Dijk voorlopig niet nodig te hebben. Niet alleen Liverpool toonde interesse in Van Dijk. Ook Manchester City en Chelsea wilden naar verluidt de Nederlandse verdediger binnenhalen.

Deze zomer deed Liverpool ook al een poging om Van Dijk vast te leggen. The Reds moesten toen afhaken en hun excuses maken aan Southampton.

Correctie 28/12: in een eerdere versie van dit artikel stond dat Benjhamin Mendy de duurste verdediger ooit was toen hij overkwam van Tottenham Hotspur. Dat klopt niet. Benjhamin Mendy zijn naam is Benjamin Mendy. Voor hem werd zo’n 52 miljoen pond neergeteld door City. Hij kwam niet over van Tottenham Hotspur, maar van AS Monaco. De voorheen duurste verdediger was Kyle Walker, voor wie 54 miljoen pond werd neergeteld toen hij naar Manchester City verhuisde. Hij kwam wel over van Tottenham Hotspur.