Trumpblog

Ambassadeur VS in Pakistan op matje om tweet

We sluiten dit Trumpblog af

De laatste Trump-updates leest u in het nieuwe Trumpblog.

Tweet Trump wekt woede Pakistan

Pakistan heeft de Amerikaanse ambassadeur David Hale maandag op het matje geroepen na een tweet van president Donald Trump. Dat bevestigt een woordvoerder van de ambassade in Islamabad dinsdagochtend aan persbureau Reuters.

Trump schreef ontstemd te zijn over de ontwikkelingsgelden en hulp die de VS in voorbije jaren aan Pakistan hebben verleend. In ruil daarvoor gaf het Zuid-Aziatische land volgens hem "niets anders dan leugens en bedrog, alsof onze leiders gek zijn. Ze hebben een veilige haven geboden aan de terroristen naar wie wij in Afghanistan op zoek zijn."

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump The United States has foolishly given Pakistan more than 33 billion dollars in aid over the last 15 years, and they… https://t.co/TuiaWGtnbR

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Khawaja Asif deed Trumps uitspraak in een televisie-interview af als een politieke stunt. Het Pakistaanse kabinet komt dinsdag in Islamabad wel bijeen om te overleggen over de tweet.

China ontkent omzeilen olie-embargo Noord-Korea

China zegt de sancties tegen Noord-Korea niet geschonden te hebben door het land in het geniep olie te leveren, meldt persbureau Reuters. De ontkenning komt na berichten in Zuid-Koreaanse en Amerikaanse media dat China sinds oktober zeker dertig keer olie heeft overgeladen op Noord-Koreaanse schepen. Spionagesatellieten van de VS zouden dat hebben ontdekt.

Onder de sancties van de VN mag er geen olie geleverd worden aan Noord-Korea, maar China staat er bekend om creatieve manieren te vinden om die te omzeilen. Donald Trump is er niet van gediend, zo liet hij donderdag weten op Twitter. Hij reageerde als een ouder die zijn kind met een hand in de koektrommel betrapte.

Caught RED HANDED - very disappointed that China is allowing oil to go into North Korea. There will never be a friendly solution to the North Korea problem if this continues to happen!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) December 28, 2017

Het Amerikaanse ministerie van Financiën publiceerde in november al foto's van een Chinees en Noord-Koreaans schip waarop een olielevering te zien zou zijn. China reageerde vrijdag op die foto's door te zeggen dat het schip dat daarop te zien is al sinds augustus niet heeft aangelegd in China. Een woordvoerder: "Als na onderzoek blijkt dat resoluties van de VN-Veiligheidsraad zijn geschonden zal China daar op serieuze wijze, in overeenstemming met de wetten en regelgeving, naar handelen."

In een interview met The New York Times uitte Trump nogmaals zijn boosheid. Daarin zegt hij China niet te hard aangepakt te hebben omdat hij wil dat het land de VS helpt met het oplossen van het conflict met Noord-Korea. Trump:

"Er gaat olie naar Noord-Korea, dat was mijn deal niet! Als ze ons niet helpen met Noord-Korea, dan zal ik doen wat ik altijd al van plan was."

Daarmee doelt Trump onder meer op het benoemen van China tot valutamanipulator. Volgens de Amerikaanse president zou China jarenlang de waarde van zijn munt hebben aangepast om concurrerend te zijn op de wereldmarkt.

Trump verwacht 'eerlijke behandeling' door Robert Mueller

President Donald Trump gaat ervan uit dat hij "eerlijk behandeld" zal worden door de speciale aanklager die onderzoek doet naar mogelijke Russische beïnvloeding van de presidentsverkiezingen. Dat zegt hij in een interview met The New York Times.

De Amerikaanse president vindt dat het onderzoek, dat wordt uitgevoerd door Robert Mueller, "slechte reclame" is voor de Verenigde Staten: "Het brengt ons in een slechte positie. Hoe sneller het onderzoek is afgerond, des te beter dat is voor ons land."

'Onderzoek is een hoax'

Tijdens het interview herhaalde hij maar liefst zestien keer dat in het onderzoek nog geen bewijs is gevonden van samenwerking met Rusland. Volgens de president is het onderzoek naar de vermeende Russische inmenging "een hoax, een list" die door de Democraten wordt gebruikt "als excuus voor het verlies van de verkiezingen".

Today I interviewed @realDonaldTrump for a half hour at his golf club in West Palm Beach, Fla. Here’s what he said: Trump Says Russia Inquiry Makes U.S. ‘Look Very Bad’https://t.co/4hN0u9K4Id

— Michael S. Schmidt (@nytmike) December 29, 2017

Het interview met Trump vond plaats in een restaurant bij zijn golfclub in West Palm Beach. Behalve het Ruslandonderzoek sprak de president ook over China en Noord-Korea. The New York Times heeft ook een transcriptie van delen uit het gesprek gepubliceerd.

Alabama: Jones gewoon uitgeroepen tot winnaar

De Democraat Doug Jones wordt donderdag gewoon uitgeroepen tot winnaar van de Senaatsverkiezing voor de staat Alabama. Dat heeft John Merrill, de overheidsfunctionaris die als hoogste toezichthouder optrad bij de stembusgang eerder deze maand, donderdag gezegd tegen CNN.

De verliezende kandidaat Roy Moore maakte woensdag bekend dat hij zich niet neerlegt bij zijn nederlaag. Volgens de Republikein Moore is er gefraudeerd tijdens de verkiezing. Daarom stapt hij naar de rechter. Moore wil dat er een "grondig onderzoek" komt voordat de overwinning van Jones definitief wordt erkend.

'Protest niet van invloed'

Volgens Merrill is Moores protest niet van invloed op het kiesproces, dat voorschrijft dat de bevestiging van de zege van Jones donderdag moet worden bevestigd. "Gaat dit iets veranderen? Nee, luidt het korte antwoord op die vraag", zei Merrill tegen CNN.

De nederlaag van Moore in Alabama was een grote politieke klap voor de Republikeinen. Zij hebben nog maar twee Senaatszetels méér dan de Democraten. De Senaatszetel in Alabama was sinds 1992 in handen van de Republikeinen. Moore kwam in aanloop naar de verkiezing in opspraak wegens beschuldigingen van seksueel wangedrag. Jones zal in januari worden geïnaugureerd als lid van de Senaat.

Moore legt zich niet neer bij verkiezingsnederlaag

De Republikeinse kandidaat voor de Senaat Roy Moore legt zich niet neer bij zijn verkiezingsnederlaag in Alabama eerder deze maand. In een verklaring schrijft zijn campagneteam dat er waarschijnlijk sprake is geweest van fraude en dat Moore daarom de uitslag aanvecht bij de rechter in Montgomery, de hoofdstad van Alabama.

De fraude zou door drie onafhankelijke experts zijn vastgesteld. Moore roept daarom op tot “grondig onderzoek” voordat zijn tegenstander Doug Jones officieel wordt uitgeroepen tot winnaar. Dat zou eigenlijk donderdag moeten gebeuren. Jones won de verkiezingen met een verschil van meer dan 21.000 stemmen. Eerder concludeerden Amerikaanse functionarissen dat er geen enkel bewijs is voor verkiezingsfraude in Alabama.

Lees over de Senaatsrace: Trumpisme lijdt nederlaag in Alabama

Moore kwam in de aanloop naar de verkiezingen in opspraak omdat meerdere vrouwen de voormalige rechter beschuldigden van seksueel wangedrag. Zijn campagneteam schrijft dat Moore met een leugendetector heeft bewezen dat de aantijgingen niet kloppen.

Ondanks de beschuldigingen bleef president Donald Trump de controversiële politicus steunen. De verkiezingen waren belangrijk voor het doorvoeren van zijn beleid omdat de Republikeinen maar een kleine meerderheid hebben in de Amerikaanse Senaat.

Fraude presidentsverkiezingen

Ook Trump zei na zijn overwinning van de presidentsverkiezingen in 2016 dat er sprake was van verkiezingsfraude. Hoewel hij de meeste kiesmannen had gewonnen, zou zijn tegenstander Hillary Clinton daardoor de zogeheten popular vote hebben gewonnen. Trump stelde een onderzoekscommissie in, maar tientallen staten weigerden daaraan mee te werken.

Obama en Hillary Clinton nog steeds meest bewonderd in VS

Voormalig president Barack Obama en oud-presidentskandidaat Hillary Clinton blijven de Amerikaanse lijst van de meest bewonderde man en vrouw ter wereld aanvoeren, schrijft CNN woensdag. De zender meldt dat op basis van een poll uitgevoerd door onderzoeksbureau Gallup onder inwoners van de Verenigde Staten.

Obama staat inmiddels al zo'n tien jaar bovenaan de lijst, die ieder jaar opnieuw wordt uitgebracht. Dit jaar stemde zeventien procent van de deelnemers op de oud-president. De zittende president, Donald Trump, kon rekenen op veertien procent van de stemmen. Onder de vrouwen was Hillary Clinton het populairst met negen procent van de stemmen, op de voet gevolgd door de voormalige First Lady Michelle Obama. Het is het zestiende jaar op rij dat Hillary Clinton tot de meest bewonderde vrouw werd verkozen.

Twitter avatar russellberman Russell Berman Trump is the first sitting or incoming president not to be named most admired man in America in the Gallup poll sin… https://t.co/lIjYUmUr7a

Paus Franciscus eindigde op plaats drie bij de mannen. Bij de vrouwen was dit Oprah Winfrey. Gallup peilt sinds 1946 jaarlijks wie de meest bewonderde persoon is onder Amerikanen. Het gebeurt zelden dat een zittende president de ranglijst niet aanvoert. De poll werd dit jaar uitgevoerd onder 1.049 inwoners van de VS en heeft een foutmarge van vier procent.

Israëlische minister wil treinstation in Jeruzalem naar Trump vernoemen

De Israëlische minister van Transport, Yisrael Katz, wil een treinstation vlak bij de Klaagmuur naar Donald Trump vernoemen, schrijft persbureau AP. Het station moet nog gebouwd worden.

Katz wil de Amerikaanse president op deze manier bedanken voor zijn "moedige en historische besluit" Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israël, zei hij in een verklaring. De Klaagmuur is de heiligste plek om te bidden voor Joden. De muur grenst aan en ondersteunt het plateau waarop de Rotskoepel, een islamitische gedenkplaats, en de Al-Aqsamoskee staan.

Zicht op de Rotskoepel (links), de Al-Aqsamoskee (rechts) en de Klaagmuur (midden. Foto Ammar Awad/Reuters

Nieuwe hogesnelheidslijn

Het nieuwe station is onderdeel van Katz' plan om een drie kilometer lange treintunnel onder de politiek gevoelige Oude Stad van Jeruzalem te bouwen. Volgens een woordvoerder van zijn ministerie kost het plan meer dan 700 miljoen dollar (588 miljoen euro) en zal het, als het wordt goedgekeurd, vier jaar duren om te realiseren.

De nieuwe rails moet het makkelijker maken om de Oude Stad vanuit Tel Aviv te bezoeken. Komend jaar opent een hogesnelheidslijn tussen Tel Aviv en Jeruzalem.

Eerdere opgravingen rondom de binnenstad van Jeruzalem hebben geleid tot hevige protesten van Palestijnse kant. Het voorstel voor de tunnel zal dan ook naar verwachting op verzet stuiten van Palestijnen, Arabische landen en de internationale gemeenschap.

Pas met het religieus zionisme werd Jeruzalem door iedereen omarmd. Lees: Na 1967 werd Jeruzalem steeds heiliger voor de Joden

Israël veroverde Oost-Jeruzalem, inclusief de Oude Stad, in 1967 en ziet Jeruzalem als zijn hoofdstad. De Palestijnen zien Oost-Jeruzalem als de hoofdstad van hun toekomstige staat.

Welkom bij een nieuw Trumpblog

Welkom op dit nieuwe Trumpblog. Voor alle Trumpnieuwtjes van vorige week gaat u naar ons vorige Trumpblog.