Recensie

Thuiskok. Glamoureten voor thuis

Wie in een van de toprestaurants wil eten, moet daar soms heel wat moeite voor doen. Voor het Spaanse El Celler de Can Roca, bijvoorbeeld, moet je al elf maanden van tevoren om stipt middernacht een tafel boeken. Waanzin, want wie zegt dat je dan nog leeft. Voor de Japanse sushi-god Jiro heb hebben we speciaal gelogeerd in een hotel dat voor ons de boeking kon doen en voor een maal in het Antwerpse The Jane van glamourchef Sergio Herman moest je lange tijd om precies acht uur ‘s ochtends klaar zitten om drie maanden later aan te kunnen schuiven. En weet u wat, het is het allemaal waard.

De eerste keer dat ik van Sergio Hermans hand proefde, zoals ze dat in het Marokkaans zeggen, was toen hij nog driesterrenrestaurant Oud Sluis had. Na een rit van drie uur is ons toen vooral het deprimerende Zeeuwse dorpje bijgebleven met opvallend veel sekswinkels, kennelijk voor het gerief van de Duitse en Belgische toeristen. Heel anders waren de bezoeken aan The Jane in het bruisende Antwerpen; gevestigd in de kapel van het voormalig militair ziekenhuis, is dat een werelds restaurant met opwindende, sexy gerechten waarin het profane aan het saccrale gepaard wordt.

Over Herman verschijnt van alles in de media. Ik noemde hem net al een glamourchef. Hij houdt van de camera en de camera van hem. Maar wie hem wil leren kennen, moet zijn eten proeven. De beste chefkoks communiceren namelijk via hun gerechten. Daar op het bord zie en proef je wat ze misschien niet in woorden uit kunnen of willen drukken. Maar zoals het gezegd, de restaurants vragen een investering en voor wie er niet heen kan kan, zijn er de boeken.

Sergio Herman deelt in zijn zijn laatste boek Just Cook it tachtig makkelijke recepten voor thuis. Het soort gerechten dat hij zelf maakt, schrijft hij in zijn voorwoord. Maar wat voor een topchef makkelijk is, is voor de amateurkok thuis een hele uitdaging. Nu valt de moeilijkheid van de recepten soms nog mee, maar de ingrediëntenlijst alleen al beslaat regelmatig een hele pagina. Dat is ontmoedigend en grappig tegelijk. Het is niet makkelijk, maar dat is de top halen nooit.

    • Hassnae Bouazza