Staat droeg bijna 50 miljoen euro bij aan reorganisatie van gaswinner NAM

Energiebeheer Nederland deelt als een van de aandeelhouders in het Nederlandse gas niet alleen in de opbrengsten, maar ook in de kosten. Ook als die kosten worden gemaakt door de andere aandeelhouders, de NAM.

De gasopslag van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) in Langelo. Foto: Lex van Lieshout/ANP
De gasopslag van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) in Langelo. Foto: Lex van Lieshout/ANP

De Nederlandse staat heeft via het staatsbedrijf Energiebeheer Nederland (EBN) 48,7 miljoen bijgedragen aan een reorganisatie bij de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM). Dat bevestigt een woordvoerder van EBN na berichtgeving van de Volkskrant woensdag.

EBN is de staatsdeelneming die samen met de NAM – een joint venture van Shell en ExxonMobil – onder andere het gasveld in Groningen exploiteert. Het bedrijf kent maar één aandeelhouder, het ministerie van Economische Zaken.

De NAM zag zich in 2016 door onder meer een lagere gasprijs en een lager winningsniveau genoodzaakt een deel van haar personeelsbestand te verkleinen. Het ging van 2.200 werknemers naar ongeveer 1.800. Nu blijkt dat de staat een deel van de kosten voor vertrekregelingen op zich heeft genomen. Dat gebeurde volgens de afspraken van het ‘gasgebouw’: de geheime contracten over de details van de publiek-private gasexploitatie.

Daaruit blijkt nu dat EBN niet alleen deelt in de opbrengsten, maar ook in de kosten van aandeelhouders die het gevolg zijn van bijvoorbeeld een productievermindering. Vorig jaar waren de opbrengsten voor EBN – en dus voor de staatskas – 1,7 miljard euro.

In maart uitte de Onderzoeksraad voor Veiligheid nog kritiek op de onduidelijke verhoudingen binnen het gasgebouw. Die zouden transparanter moeten worden.

Correctie (27 december 2017): in de intro van dit artikel werd eerder EBN aandeelhouder van de NAM genoemd. Dat klopt niet en is aangepast.