Rechter: dood Argentijnse aanklager was moord

De dood van aanklager Alberto Nisman kwam op een opvallend moment: hij zou net toenmalig president Kirchner aanklagen voor verraad.

Argentijnen doen tijdens een demonstratie in 2016 een oproep tot gerechtigheid.
Argentijnen doen tijdens een demonstratie in 2016 een oproep tot gerechtigheid. Foto David Fernández/EPA

De Argentijnse aanklager die in 2015 dood werd aangetroffen, vlak voor hij een rechtszaak zou beginnen tegen voormalig president Cristina Fernández de Kirchner, is door iemand anders om het leven gebracht. Aanvankelijk suggereerde de Argentijnse regering nog dat Alberto Nisman zelfmoord had gepleegd. Volgens de rechtbank in Buenos Aires is die optie echter uitgesloten, meldt CNN woensdag.

“De dood van Nisman kan geen zelfmoord zijn geweest”, aldus de rechtbank in een schriftelijke uitspraak. Bij onderzoek naar het lichaam van de aanklager werden bijvoorbeeld geen sporen van kruit of bloed op de armen aangetroffen. Daardoor moet Nisman wel “door een andere partij, op een pijnlijke manier” zijn gedood.

Het is voor het eerst dat een rechter de dood van Nisman beoordeelt als moord. Wie de officier van justitie heeft doodgeschoten kon de rechtbank echter niet bepalen. Wel is een voormalig werknemer van Nisman aangeklaagd voor medeplichtigheid. Hij was de laatste die in het appartement van de aanklager werd gezien en was eigenaar van het wapen waarmee Nisman werd gedood.

Doofpotaffaire

Alberto Nisman werd in januari 2015 dood aangetroffen in de badkamer van zijn appartement in Buenos Aires. Zijn overlijden kwam op een opmerkelijk moment: een dag later zou hij voor het Congres getuigen over een bomaanslag die in 1994 werd gepleegd op een Joods-Argentijns instituut. Bij die explosie vielen 85 doden en meer dan tweehonderd gewonden.

De dood van Nisman werd met de dag vreemder, schreef toenmalig correspondent Floor Boon. Was het dan toch moord? En wie gaf opdracht?

Kort daarvoor had Nisman president Kirchner en andere Argentijnse politici ervan beschuldigd dat ze de daders van die aanslag beschermden. De aanklager was ervan overtuigd dat Iran en Hezbollah achter de aanslag op het instituut zaten. Hij meende dat Kirchner de arrestatiebevelen tegen de daders had laten intrekken in een poging de relatie met Iran te verbeteren. De aanklacht daarvoor lag al klaar, toen Nisman werd vermoord.

In zijn dossier, waaraan hij ruim tien jaar had gewerkt, schreef de aanklager:

“De president en haar minister van Buitenlandse Zaken hebben het misdadige besluit genomen om Iran’s onschuld te fabriceren, om zo de commerciële en politieke belangen van Argentinië te beschermen.”

Kirchner toch aangeklaagd

Hoewel de zaak na Nismans dood tijdelijk stillag, besloot een rechtbank eind vorig jaar het onderzoek naar de aanslag toch te heropenen. Begin deze maand leidde dat tot een aanklacht tegen Kirchner en Hector Timerman, die in haar regering minister van Buitenlandse Zaken was. Zij worden verdacht van verraad.

Omdat Kirchner nu senator is, heeft ze politieke onschendbaarheid. Voordat de zaak tegen haar kan doorgaan, moet het Congres besluiten die immuniteit in te trekken. Daarover wordt pas komend voorjaar beslist.