Brieven

Politiescreening

Waak voor privacy én betrouwbaarheid

LEIDSCHENDAM - Politie.foto: motoragent controlleerd het rijbewijs van een automobilistANP XTRA LEX VAN LIESHOUT
LEIDSCHENDAM - Politie.foto: motoragent controlleerd het rijbewijs van een automobilistANP XTRA LEX VAN LIESHOUT Lex van Lieshout ANP XTRA

Enerzijds ben ik het eens met het wetsvoorstel van Grapperhaus, anderzijds niet (Wetsvoorstel: politiepersoneel continu screenen, 20/12). Het politiepersoneel moet gescreend worden om de veiligheid te waarborgen. De politie kwam enkele keren negatief in het nieuws, wat twijfel zaait over de betrouwbaarheid. Minister Grapperhaus stelt voor niet alleen bij selectie, maar ook daarna constant te screenen.

Anderzijds zetten mensen vraagtekens bij deze constante screening. Terecht, omdat ook de gehele leefomgeving van het politiepersoneel betrokken wordt. Toch denk ik dat de politie hiërarchisch gerangschikt moet worden en op basis daarvan gescreend, waarbij de leefomgeving alleen wordt lastiggevallen als het nodig is. Hierdoor behoud je de veiligheid én de privacy in Nederland.

    • Laura Camane