Onrust Peru na gratie ex-president

Fujimori

In Peru zijn duizenden mensen de straat op gegaan uit onvrede over het besluit ex-president Alberto Fujimori (79) gratie te verlenen. Uit protest hebben drie parlementariërs de partij van president Pedro Pablo Kuczynski verlaten.

Critici zeggen dat Kuczynski met gratieverlening voorkomt te worden afgezet. De huidige president wordt beschuldigd steekpenningen van het Braziliaanse bedrijf Odebrecht te hebben aangenomen. Hij overleefde een parlementsstemming, omdat een deel van Fujimori’s aanhang zich onthield van stemming. Dat zou in ruil geweest zijn voor Fujimori’s vrijlating.

Volgens Kuczynski heeft hij gratie verleend om medische redenen. Fujimori werd zondag met lage bloeddruk en hartritmestoornissen opgenomen. Fujimori, president tussen 1990 en 2000, zat een celstraf van 25 jaar uit wegens corruptie en mensenrechtenschendingen. Zijn voorstanders zeggen dat hij de economie stabiliseerde en de rebellen van Lichtend Pad heeft verslagen. (AP)

    • Jaap Bloembergen