Onrust bij PvdA over Moorlag groeit

Schijnconstructie Kamerlid William Moorlag moet zijn partij uitleg geven over de constructie waarmee hij als werkgever gehandicapten benadeelde.

William Moorlag, vorige week.
William Moorlag, vorige week. Foto ANP

Binnen de Partij van de Arbeid staat de positie van Tweede Kamerlid William Moorlag ter discussie. De politicus ligt onder vuur nu de rechter heeft geoordeeld dat hij als werkgever een schijnconstructie in stand hield ten nadele van gehandicapte werknemers. Het partijbestuur wil nog deze week opnieuw met Moorlag praten over de kwestie.

Ook individuele leden spreken zich uit over Moorlags positie. „Moorlag moet bij zichzelf te rade gaan en ik denk dat hij stiekem wel weet wat hij nu moet doen”, zegt Pascal Roemers, voorzitter van de PvdA-afdeling Groningen, waar Moorlag vandaan komt en tot 2015 gedeputeerde was. „Het is zonde, want hij is een goed politicus, maar niemand is groter dan de partij”, aldus Roemers. „Wij voeren als PvdA fel oppositie tegen schijnconstructies. Hoe serieus worden we daarin nog genomen als één van onze Kamerleden er zelf bij betrokken is geweest?”

Zaterdag riepen de Jonge Socialisten Moorlag al op de eer aan zichzelf te houden en zijn Kamerzetel in te leveren. Doet hij dat niet, dan wil de jongerenpartij van de PvdA een ledenraad uitroepen om over Moorlags handelen te praten.

Het partijbestuur liet zondag weten met Moorlag in gesprek te gaan. „De uitspraak [van de rechter, red.] roept veel emotie op bij het partijbestuur en de leden. Dat is ook niet gek: dit raakt aan de kern van onze partij”, aldus een verklaring. Het Kamerlid zelf sms’t dat hij zich voorlopig houdt „aan de in de fractie afgesproken radiostilte”. Partijleider Lodewijk Asscher heeft hem tot nu toe gesteund.

William Moorlag (57) trad in oktober toe tot de Tweede Kamer toen Jeroen Dijsselbloem vertrok. Tot die tijd was hij ruim twee jaar directeur van de sociale werkplaats Alescon in Assen.

Minder loon

Bij een constructie die Alescon hanteerde, werden sinds 2011 geen werknemers meer in vaste dienst genomen. In plaats daarvan werden gehandicapten ondergebracht bij uitzendbureau AwerC – eigendom van Alescon. Zij kregen voor hetzelfde werk minder loon dan collega’s met een langer dienstverband en hadden geen recht op een eindejaarsuitkering, volledige doorbetaling bij ziekte en seniorenverlof. De ondernemingsraad en de bonden maakten hier in eerste instantie geen bezwaar tegen, maar vakbond FNV deed dat na het aantreden van Moorlag alsnog.

Vorige week oordeelde de kantonrechter van de rechtbank Noord-Nederland dat de constructie in strijd is met de Wet sociale werkvoorziening. De betrokken werknemers moeten het verschil in beloning alsnog uitbetaald krijgen.

Moorlag was niet de bedenker van de schijnconstructie, maar hij hield die als directeur wel in stand. In een schriftelijke verklaring zei hij : „Ik heb deze constructie niet aangepast, omdat ik ervan uit ben gegaan dat het een juridisch deugdelijke keuze was die destijds met de ondernemingsraad en vakbonden was besproken.”

Volgens critici is die verklaring onvoldoende. Roemers: „Hij wist toen hij de constructie aantrof misschien niet of ze juridisch klopte, maar hij had wel kunnen weten dat ze moreel niet deugde.” Ook Wilco Bos, lijsttrekker voor de PvdA in Harderwijk, denkt er zo over. „De eerste reactie van Moorlag toont dat hij niet over het juiste moreel kompas voor een PvdA’er beschikt.(…) Ik ben bang dat zijn positie niet houdbaar is.”

Mocht Moorlag vertrekken, dan kan hij worden vervangen door oud-Kamerlid en FNV-bestuurder John Kerstens. Tijdens Rutte II streed hij als PvdA-Kamerlid tegen schijnconstructies.