Krol erkent fout in rel rond Iraanse pistachenootjes

Kerstgeschenk Henk Krol gooide op tv uit protest een cadeau van de Iraanse ambassade weg. Dat leidde tot woede in het Iraanse parlement.

Henk Krol is bereid bij de Iraanse ambassade langs te gaan voor een gesprek over zijn actie.
Henk Krol is bereid bij de Iraanse ambassade langs te gaan voor een gesprek over zijn actie. Foto Jeroen Jumelet/ANP

Henk Krol geeft toe dat hij een fout heeft gemaakt door op televisie demonstratief een zakje pistachenootjes weg te gooien dat hij had gekregen van de Iraanse ambassade. De actie van de 50Plus-leider leidde tot woede in het Iraanse parlement.

Krol gooide vorige week in een uitzending van PowNews het kerstcadeau van de Iraanse ambassade in de prullenbak. Hij deed dat naar eigen zeggen omdat hij had vernomen dat het zakje pistachenoten alleen naar mannelijke ambtenaren was gestuurd. Dat bleek niet te kloppen.

Krol deed navraag bij zes vrouwelijke Kamerleden en die zeiden geen presentje te hebben ontvangen van de ambassadeur. Ook een medewerker van de politicus kon in de Tweede Kamer geen vrouwelijke politici vinden die de noten had gekregen. „Het is idioot dat je in een land als Nederland ambassadeur bent en vrouwelijke Kamerleden overslaat. Nou, bij mij heeft hij zich vergist”, zei Krol.

De actie leidde in Iran tot woede. Het Iraanse parlement veroordeelde het leegschudden van het zakje nootjes, een nationale delicatesse. Volgens de ambassade is het cadeau naar zowel mannelijke als vrouwelijke fractievoorzitters en de buitenlandwoordvoerders gestuurd.

Luister ook deze Haagse Zaken-aflevering over eerdere blunders van Henk Krol:

„Helaas beweert deze persoon, die geen onderzoek heeft gedaan en een negatieve houding heeft aangenomen tegenover de Islamitische Republiek Iran, dat de cadeaus alleen naar mannelijke ambtenaren zijn gestuurd”, schrijft de ambassade in een verklaring. „Wij sturen de geschenken naar verschillende Nederlandse autoriteiten, ongeacht hun geslacht.”

Krol reageerde dinsdag op Radio 1 laconiek. „Ik heb in mijn leven al zo vaak sorry gezegd, daar kan deze ook bij. Excuses aanbieden vind ik een stapje te ver. Als ik zie dat het zelfs een discussie is geworden in het Iraanse parlement, dan denk ik: ‘oei, je hebt dus een hele gevoelige snaar geraakt’. En als dat het begin is van een discussie die zorgt voor iets beters, dan ben ik oprecht heel blij.” De 50Plus-leider is bereid tot een gesprek.

De ambassade zegt veel telefoontjes te hebben gekregen van boze Iraniërs in Nederland. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft volgens de ambassade spijt betuigd namens Nederland. Dat klopt niet, zegt een woordvoerder van het ministerie. Dat maakt geen excuses voor uitlatingen van een parlementslid.